JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scibreaks brytare bryter AC-dominansen
TEMA: UPPSTICKARE INOM SMARTA ELNÄT

En DC-brytare som kan bryta höga DC-strömmar mot hög spänning. Det håller utvecklingsbolaget Scibreak på att utveckla och patentsöka.

Brytare av detta slag kommer enligt Scibreak att krävas vid en framtida övergång till högspänd likström i krafttransmissionssystemet. Scibreak utlovar väsentligt lägre kostnader än konkurrenterna.

– Vårt koncept kräver endast en bråkdel så mycket krafthalvledare som konkurrerande koncept, säger Staffan Norrga, en av grundarna och lektor i elektroteknik på KTH.
 

DENNA TEXT HAR tidigare publicerats i oktobernumret av pappersmagasinet Elektroniktidningen.

För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.

Här ansöker du om prenumeration (länk).
Jan TångringJAN TÅNGRING TYCKER:
Övergången till likström för transmission gör det enklare att utnyttja förnybara energikällor. Vi ser hur nya idéer som främjar hållbar energi dyker upp i hela energikedjan från transmission till hushåll.

De tre grundarna har långvarig erfarenhet av utvecklingsarbete och forskning inom kraftelektronik från bland KTH och ABB. Av naturliga skäl vill Staffan Norrga inte ge några detaljer om hur tekniken fungerar.

– Det är fråga om en hybridbrytare som både arbetar med krafthalvledare och mekaniska brytelement.

Marknaden för DC-brytare domineras av stora aktörer som ABB och Alstom.

– Vi tror inte att vi kommer att konkurrera med dem. I stället siktar vi på att licensiera tekniken.

Slutkunderna finns till ­exempel bland dem som driver nät för krafttransmission, som Svenska Kraftnät.

Företaget grundades 2014 och arbetar just nu med att utveckla och verifiera sina tekniklösningar, och med att lämna in patentansökningar.

Därnäst ska tekniken verifieras vid högre spänning. Man har fungerande prototyper i labbskala och jobbar på att skala upp den.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)