JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.


Kistaföretaget Wireless System Integration, WSI, är ett av 
51 medlemsföretagen i alliansen SMSE, Swedish M2M Service Enablers. Företaget går ofta in som totalentreprenör i IoT-projekt, men tar då hjälp av andra medlemsföretag för att bygga hela lösningen. Ingen är expert på allt, menar Jan-Åke Lindqvist, vd WSI.

En komplett IoT-lösning består av ett stort antal delar. Från sensorer som ska byggas in i produkter till infrastruktur som ska fånga in informationen och skicka upp den i molnet. Molnlösningen ska dessutom ofta integreras mot kundens befintliga affärssystem.

 
 Jan-Åke Lindqvist

− Det är inte många som kan leverera alla dess delar själv. Jag tror inte ens någon ska göra det för det är lite för olika saker för att man ska kunna vara bra på allt, säger Jan-Åke Lindqvist, medgrundare av WSI.

Just samarbete är centralt i SMSE (se även texten). Trots att nästan alla medlemsföretag inom alliansen gör olika saker kan de hjälpas åt att exempelvis utbilda kunderna inom IoT – alla från lite olika håll.

Samtidigt står företagen tillsammans på ett stort antal mässor – exempelvis i Tyskland, England, USA och Spanien – och då är det en fördel att kunna dela på lasset.

− Har man stått på några mässor ihop så kan man varandras pitch ganska bra och då kan man hjälpa till och dra affärer till varandra.

WSI har haft vind i seglen på senare tid. På bara ett år har företaget gått från knappt 20 till att nu sysselsätta runt 40 personer.

Företaget utvecklar sensorer och system som innehåller kommunikation, främst elektronik, men hjälper även kunderna med regulatoriska frågor och sätter produkter i volymproduktion.

− Vi gör ganska många affärer som totalentreprenör, men då använder vi exempelvis Kombridge för back-end-lösningen som kopplar upp allt som vi utvecklat i form av sensorer med trådlösa uppkopplingar. Likaså använder vi Evothings hjälpmedel för att snabbt kunna utveckla testsystem för att se så att hårdvaran fungerar som den ska, förklarar Jan-Åke Lindqvist.

Både Kombridge och Evothings tillhör SMSE.

Läs även: Magnus sätter Sverige på IoT-kartan

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)