JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IoT-radio till en bråkdel av priset

Inom smalbandig yttäckande radio driver franska Sigfox något som mycket liknar en traditionell operatörs­verksamhet. Elektroniktidningen har pratat med Mats Landstedt, vd för IoT Sweden, som fått uppdraget att expandera det globala Sigfoxnätet till Sverige.

SNART FINNS SIGFOX i 60 LÄNDER

Sigfox grundades år 2009 och har haft abonnenter i minst sex år för sin ultra­smal­bandiga privata radioteknik över licensfria ISM-band.

Elektroniktidningen har skrivit om Sigfox då och då genom åren, och de vita fläckarna på den globala täckningskartan har undan för undan krympt bort.

Det sker exponentiellt just nu. Till nästa årsskifte har Sigfox viss täckning i 60 länder. Förra årsskiftet var det 36. Året innan 12. Dessförinnan 5. Det bor idag drygt 800 miljoner människor inom Sigfox täcknings­område.

Europa kring hemlandet Frankrike är den plätt på jorden där Sigfox är störst. Därutanför finns vältäckta öar som Sydafrika, Taiwan, Japan och Nya Zeeland.

Kina, Ryssland och Kanada kommer snart att få sina första celler.

Hela Norden har snart Sigfox. Danmark är fullt utbyggt. Finland har 80 procent. Norge blir sist. Det hanteras av systerbolaget IoT Norway som på grund av EU-utanförskapet behövde gå igenom en separat process. Oslo har just fått full täckning.

Ett företag per land har ensam­rätt på att bygga nätet. Upplägget liknar en franchise. Sverige har låtit vänta på sig men nu sätter IoT Sweden oss äntligen på täcknings­kartan.

Antennerna i Sverige sätts huvudsakligen i Teracoms master, men även i höga hus och vattentorn. 200 av planerade 450 är installerade.

Nätet byggs så att varje meddelande fångas upp av tre celler. De placeras ut, mäts och justeras. Precis som i mobilnätens pionjärtider kan det fortfarande löna sig att klaga på täckningen för att få upp en ny station.

Svenska nätet växer i sakta mak. En av de begränsande faktorerna är, kanske över­raskande, att hitta folk som vill klättra upp och hänga upp utrustning.

– Det svåra är inte att hitta master utan att hitta killar med blåställ som gör jobbet, säger Mats Landstedt.

Så här kommer en konkret efterlysning: hör av dig till IoT Sweden om du känner någon som kan erbjuda den tjänsten.

Resten av masterna ska enligt förhoppningen vara uppe i början av nästa år. Då kommer Sigfoxcellerna att täcka 27–28 procent av Sveriges yta, och nå 80 procent av befolkningen.

Ett svenskt kraftbolag vände sig till IoT Sweden för att byta från GSM till Sigfox – för rapportering av vattennivåer från dammar.

Det sänkte årskostnaden från 1,4 miljoner kronor till 2 020 kronor. Inget utom radio­modulerna behövde bytas ut.

Nej, Mats Landstedt, vd för IoT Sweden, kan inte låta bli att ange beloppet med en tjugas precision, för att du inte ska missa hur billigt det blir.

Situationen är inte unik. Det finns IoT-tillämpningar som klarar sig alldeles utmärkt med den nästan pinsamt låga bandbredd som Sigfox kan prestera. Och det existerar radioprotokoll som kan leverera den extremt låga bandbredden till en lika extremt låg energikostnad.

12 byte per meddelande. Ett meddelande var tionde minut. Det är allt abonnenten får att leka med. Men det räcker för att rapportera en ledig parkeringsplats, GPS-koordinater för ett postpaket, volymen i en bränsletank, temperaturen i en frys, en öppen grind, ett inbrott eller en varg i fårflocken. Det sistn­ämnda efter komplettering med en lokal kamera och artifcieill intelligens.

Ett abonnemang kostar ner till en krona per månad vid stora volymer.

Det är billigt i sig. Men det är ändå inte den stora för­kla­ringen till ekonomin i Sigfox. Utan den är att nämnda låga strömförbrukning ger en lång batteritid vilket i sin tur drar ner under­hålls­kost­na­der­na.

Kraftbolaget sänkte sina kostnader genom att slippa åka runt och byta batterier en gång i halvåret.

– Det är ett otroligt bra argu­ment för sensorer som ska ligga i backen, eller hänga i skogen eller sitta i fläktrum i åratal, säger Mats Landstedt.

Sigfox-sensormoduler lovar enligt Mats Landstedt i genomsnitt en batteritid på tio år.

Det finns idag Sigfoxmoduler för under en dollar. Nästa steg i utvecklingen är att de ska bli ännu billigare. En­gångs­sensorer med mycket låga priser är på väg, till exempel för att logga temperaturen på en mjölkförpackning.

23 större kunder har tecknat abonnemang med IoT Sweden, bland dem fastighetsbolag, hyrbolag och kommuner.

– Och så har vi mycket inom logistik. Sigfox är som skräddarsydd för den som vill ha reda på var pallen är någonstans.

Kundtillströmningen är utmärkt, enligt Mats Landstedt.

– Det är kunden som ringer oss. Jag har aldrig varit med om det tidigare under de trettio år jag arbetat med att leverera telekom och IT.

– Det har funnits ett uppdämt behov, där man prövat andra teknologier – som varit dyra.

Sensoravläsningar är den stora tillämpningen för Sigfox. Mats Landstedt berättar om konsultbolaget som mäter grundvattennivåer och rapporterar över Sigfox. Det ersätter manuella lodningar. Nivåerna kommer att bli en snackis i år igen. Men nu kan Sverige få siffrorna i realtid. Högre kvalitet på informationen. Mycket billigare.

När kostnaden är försumbar sätter bara fantasin gränserna. Du kan beställa en smart IR- sensor som räknar gnagare. En resväska från Louis Vuitton rapporterar vilken flygplats den är på. Kinas 20 största städer ska få Sigfox, och där kommer ett företag använda det till att detektera fall och andra oroväckande händelser för patienter i äldrevården.

Sigfox är inte ensam om smalbandig yttäckande radio. Men till skillnad från Lorawan, som vem som helst kan sätta upp, har Sigfox monopol på sina protokoll och har organiserat sig som en teleoperatör, med carrier grade-garantier och avtalade tjänstenivåer (SLA).

– Vem som helst kan bygga ett liknande nätverk med produkter från Kjell & company. Men det blir då bara ditt eget nät. Vi bygger ett globalt nät med samma kvalitet och SLA överallt.

Mats Landstedt erkänner att Lorawan har sina fördelar.

– Tekniken är ungefär densamma. I vissa fall kan de vara lite vassare än oss, som att de kommer att kunna sända sina meddelanden lite snabbare – vilket vi också kommer att kunna göra, för all del.

Men han kan förstås också ge exempel där Sigfox ändå vunnit i det långa loppet. Dagen innan vårt samtal skrev han kontrakt med en kommun som egentligen hade tänkt utöka sitt eget Lora-nät för containerspårning med ytterligare fyra Lora-stationer. Men så insåg kommunen att den då formellt plötsligt skulle bli en operatör.

Då blev det enklare att byta till Sigfox. IoT Sweden erbjöd sig dessutom att lösa in utrustningen i utbyte mot kommunens fina mastplatser.

”Lora-flyktingar” kallar han den typen av kund, skämtsamt.

– Det får du inte skriva. Lora är bra om du bara ska ha det hemma. Men ska du ha global täckning med SLA och ansvarstagande, då är nog vi lite bättre.

Om du är internationell speditör så skaffar du dig ett enda Sigfox-abonnemang som sedan omedelbart fungerar jorden runt.

– En sådan kan omöjligt använda sig av Lorawan.

Inte heller kommande mobilnätsteknik som NB-IoT kan konkurrera för en sådan tillämpning, enligt Mats Landstedt.

Han hävdar att dess priser blir magnituder högre. Liksom dess strömförbrukning. Och så finns de ju inte än – det kan vara ett par år kvar till dess, tror Mats Landstedt.

– Medan vi kan leverera idag.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)