JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ynvisible rullar ut elektronik från Linköping

Kanadensiska Ynvisible – specialist på tryckta displayer – är övertygat om att tryckt elektronik blir en central byggsten i det framtida samhället. I somras köpte Ynvisible Linköpingsföretaget Consensum Production, som tillverkar tryckt elektronik på rulle. Satsningen är solklar. Ynvisible ska bli ledande inom tryckt elektronik – och ekosystemet i Linköping och Norrköping ska hjälpa företaget att nå sitt mål.

Jani-Mikael Kuusisto

– Vi hävdar, och tror starkt, att tryckt elektronik är en fundamental teknik för att IoT och edge intelligens ska spridas. Vår vision är att skapa liv i alla enheter och ytor runt omkring oss, säger Jani-Mikael Kuusisto, vd på Ynvisible Inter­active.

Det var i juli i år som Ynvisible köpte Consensum, som då var en av världens ytterst få kontraktstillverkare av tryckt elektronik och som Ynvisible var kund hos. Därmed ingår den svenska verksamheten – Ynvisible Production – som en del i den kanadensiska koncernen.

Tills nu har Ynvisibles affärsmodell varit att utveckla prototyper till kunder. Likaså erbjuder företaget träning på den egna tekniken. Så sent som i somras släppte företaget exempelvis en bläck-sats som kan köpas av alla som själva vill testa att skapa tryckbara prover och prototyper.

Ynvisible har tidigare även tillverkat små volymer för kunders räkning med så kallad ark-till-ark-tillverkning. Då handlar det om 10 000 till 100 000 enheter per produkt.

– Men vi jobbar med många företag vars produkter säljs i miljontals, eller betydligt mer. Då måste vi gå över till rulle-till-rulle-tillverkning. Det är här lokalerna i Linköping kommer in, konstaterar Jani-Mikael Kuusisto.

Närmast lägger företaget krut på att få igång volymtillverkning med gruppen och utrustningen i Linköping.

Den 13 meter långa tryckpressen.

Hjärtat i verksamheten är den 13 meter långa tryckpressen från tyska Kroenert.

Det är en flexibel maskin som kan hantera fyra olika tryckmetoder och upp till 500 millimeter breda substrat. Rullarna kan vara upp till 1 500 meter långa och tryckhastigheten kan skruvas upp i 30 meter per minut. Fast vanligen trycker maskinen betydligt långsammare, så att ugnarna hinner torka trycket innan allt rullas upp igen. Mellan tumme och pekfinger kan maskinen trycka 1 000 kvadratmeter per 8-timmars skift, vilket anses som hög volym inom tryckt elektronik idag.

Pressen har optimerats och finjusterats för tryckt elektronik under många år. Thinfilm installerade den en gång i tiden för att trycka displayer och sensorer. Numera trycker bland andra de två unga svenska företagen Epi­shine – som gör organiska solceller i första hand för inomhusbruk – och Invisense – som gör fuktsensorer – sina produkter här.

Epishines solceller på rulle.

Epishine menar exempelvis att företagets lilla solcell i framtiden kan strömförsörja i princip alla IoT-enheter som idag drivs med små batterier och som räcker några år, såsom enheter för fjärrstyrning eller just fuktsensorer. I mitten av november i år skeppade företaget sin första order till ett engelskt företag som mäter fukt i stora byggnader, som universitet.

Invisense flaggar å sin sida för en ny produkt som just nu är på väg att ta klivet in i ­tryckpressen. Det är en sensor som mäter fukt i betong, vilket betyder att företaget separerat sensordelen från antennen för att kunna få ut signalen till detektorn.

– Epishine och Invisense är två företag med stor potential som vi är väldigt glada att vara uppskalningspartner åt, kommenterar Jani-Mikael Kuusisto.

Samtidigt ser han många spännande möjligheter att kombinera de egna tryckta displayerna i system med de svenska sensor- och strömförsörjningslösningarna.

– Ur det perspektivet är denna investering mycket klok för oss. Tillsammans kan vi bygga hela system som kan tillverkas rulle-till-rulle. Det stärker vårt erbjudande.

Epishine och Invisense är båda goda exempel på vad pionjär­verksamheten inom tryckt elektronik, som drog igång för nära 20 år sedan i Linköping och Norrköping, har skapat.

Båda företagen har startat sin bana vid Linköpings universitet, där filialen i Norrköping driver världsledande forskning inom organisk elektronik. I skrivande stund sysselsätter Laboratorium för organisk elektronik (LOE) Campus Norrköping nära 130 personer, och verksamheten växer stadigt.

I Norrköping har även det svenska forskningsinstitutet Rise byggt upp Printed Electronics Arena, som börjar närma sig 35 personer och närmast kan ses som en bro mellan forskning och marknad. Enheten samarbetar intensivt med LOE, men sträcker också ut en hjälpande hand när det är dags att knoppa av tekniker.

Senast i november i år avslöjade LOE-forskare att de i samarbete med Rise lyckats trycka integrerade kretsar som består av över hundra elektrokemiska organiska transistorer. För första gången har man lyckats trycka funktionella digitala gränssnitt till vanliga halvledare. Allt görs i screen-tryck i relativt få processteg, vilket är världsledande.

Forskningsframsteg som detta är något Ynvisible vill dra nytta av. Bland annat har forskarna i Norrköping kunnat visa upp en första version av ett shift-register som kan driva en elektrokrom display.

Exempel på en temperaturdetektor.

Det kanadensiska företaget är förvissat om att tyckt elektronik kommer att bli ett praktiskt framtida gränssnitt till en mängd intelligens. Som ett exempel tar Jani-Mikael Kuusisto rfid-taggar. Bara i år kommer det att placeras ut mer än 20 miljarder sådana i världen hävdar han.

– De börjar dyka upp överallt, men oftast har de inget gränssnitt som är lätt att läsa. Oftast skickas meddelanden till mobiler eller mer traditionella displayer, som är dyra och drar mycket energi, säger han och adderar:

– Tryckta displayer är framtiden för att tekniken ska bli mer naturlig. Tänk bara på hur mycket vi interagerar med tryckta ytor, de flesta möbler där hemma har tryckta ytor idag, även om det ser ut som trä.

För tillfället fokuserar Ynvisible på tre områden: logistik och detaljhandel, hälsovård samt dyrare konsumentprodukter. Franska L’Oréal är exempel på kund inom det sistnämnda segmentet som Ynvisible arbetat med sedan länge.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– De flesta varumärken inom konsumentområdet har ett pågående initiativ kring IoT och smarta prylar, och det kan inte realiseras med traditionell elektronik som drar för mycket energi och är dyrt, hintar Jani-Mikael Kuusisto.

Ambitionen hos Ynvisible är tydlig – företaget satsar helhjärtat på att bli ledande inom tryckt elektronik. Det ska ske med hjälp av ekosystem i Linköping och Norrköping, men det räcker inte.

– Vår vision för verksamheten är att produktionen skalar här, men tillverkningen kan inte bara stanna här eftersom teknikerna ska vara global.

– Så i framtiden kommer vi att dra igång de första volymerna här, därefter kommer vi att föra över kunnandet till andra delar av planeten.

 

Tryckpressen lever vidare

Linköping-Norrköping är sedan mycket länge ett kluster för tryckt elektronik.

För över 20 år sedan knoppades exempelvis Thinfilm Technology, av från tunnfilmsforkningen vid Linköpings universitet. Företaget tryckte under lång tid sina displayer och sensorer i lokalen som kanadensiska Ynvisible nu tagit över.

När Thinfilm i november 2017 beslutade att avveckla delar av den svenska verksamheten startade några veteraner inom tryckt elektronik Consensum Production för att rädda den unika tryckpressen i Linköping. I juli i år köpte Ynvisible den svenska verksamheten.

Ynvisible är börsnoterat med huvudkontor i Vancouver, Kanada. Sedan tidigare har företaget ett designteam i Portugal, där mycket av prototypverksamheten och produktifieringen sker, och i Tyskland, där företaget fokuserar på smarta material och även utvecklar bläck. I somras anslöt Linköping till gemenskapen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)