lördag 30 juli 2016vecka 30
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Staten kan betala din första asic Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Charlotta von Schultz
UR ARKIVET: 1999-09-01  

Nybörjare inom konstruktion av asic och flerchipsmoduler kan få hjälp med finansieringen av att nytt Nutekfinansierat program.


Känns det för kostsamt att ta steget till mer avancerad teknik? Då kan ett nytt nationellt program hjälpa till med finansieringen.

- Man kan få stöd för att omvandla en diskret lösning till en asic, FPGA eller flerchipsmodul eller för att ersätta en diskret lösning med ett mikroprocessorstyrt system, säger Stellan Granström på Acreo, som tillsammans med Svenska Grindmatriser projektleder sponsringen.

Pengarna kommer från Nutek, som går in med upp till hälften av utvecklingskostnaderna, dock max 500 000 kronor. Initiativet har stora likheter med EU-projektet Fuse, och i väntan på ett namnbeslut kallas det för Svenska Fuse, även om det officiella namnet fortfarande lyder "Nationellt stöd för introduktion av nya teknologier i elektronikföretag". Men visst finns skillnader, exempelvis vad gäller kraven på dokumentationen av projektet.Betungande regler


- Det europeiska Fuse belastade både företagen och oss med mycket administration. De ändrade dokumentationsreglerna under projektets gång och krävde att företag skulle lämna ut konfidentiella uppgifter. Det ska vi undvika, och vi ska ha mycket smidigare rutiner, säger Stellan Granström.

Även Svenska Fuse kräver dock att man ska offentliggöra sina resultat, till nytta för andra företag.

Vad ska man då göra för att få del av pengarna? Jo, man skriver en ansökan som beskriver den egna produkten, vilken teknik man tänkt förbättra samt en kalkyl som visar att den nya tekniken leder till förbättrad affärspotential, exempelvis ökade marknadsandelar eller ökad vinst. Riktigt stora företag göre sig dock icke besvär.

- Målet är att stimulera tillväxten i små och medelstora företag, säger Stellan Granström.

Nutek har hittills garanterat pengar för fem projekt under det närmaste året.

- Men vi tror på en fortsättning under ett antal år in på 2000-talet, säger Stellan Granström.

Charlotta von Schultz

Annons
Annons
 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys