JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Sony tvingas återkalla åtta modeller av digitalkameran Cybershot efter problem med bildsensorn. Efter de tidigare problemen med återkallelse av litiumbatterier och produktionsproblem för blå lasrar ifrågasätts nu hela företagets kvalitetstänkande.
Konsumentelektronikjätten Sony har råkat ut för sitt tredje stora debacle i år. Företaget tvingas nu återkalla och reparera digitalkameror av åtta modeller sedan det visat sig att bildsensorn, av CCD-typ, varit otät. Enligt tidningen EE Times rör det sig om ett jodhaltiga lim som använts för kapslingen av CCD-sensorn. Detta lim har reagerat med luftens fuktighet varpå sensorn gett suddiga eller inga bilder alls.

Totalt har Sony producerat omkring en miljon exemplar av de aktuella Cybershotkamerorna. Cirka 40 000 av dessa är drabbade av problemen, enligt Sony. På företagets sajt finns information om serienummer och hur den som köpt ett sådant exemplar går tillväga för att få en kostnadsfri reparation.

Sony hade liknande problem med andra kameramodeller förra året. Företaget trodde sig ha löst problemet, men så var alltså inte fallet. Det jodhaltiga limmet är nu utbytt mot ett annat lim.

Bekymren med digitalkamerorna är det tredje större produktionsproblemet som drabbat Sony i år. Först återkallades över 7 miljoner bärbara datorer, från Dell, Apple, IBM och Lenovo, med Sonys litiumjonbatterier. Därpå lyckades man inte leverera tillnärmelsevis så många blå laserdioder som behövs för att klara efterfrågan på spelkonsolen Playstation 3. Enligt EE Times ifrågasätts nu hela företagets förmåga att hantera kvalitetsfrågorna. Ett sådant ifrågasättande skulle kunna smitta av sig på mobiltelefonerna från Sony Ericsson.

Problemen är dyra för Sony. I oktober prognosticerade företaget att återkallelserna skulle kosta 430 miljoner dollar i år, vilket skulle minska vinsten till 422 miljoner dollar, ner 62 procent jämfört med i fjol. De senaste bekymren med digitalkameror kan förvärra den prognosen ytterligare.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)