JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Cebit, Hannover
Världens första solcellsdrivna mobiltelefon – det är vad kinesiska Hi Tech Wealth introducerat idag på mässan Cebit. Den ska börja säljas i Europa i höst.
Image
Hi Tech Wealths vd visar upp sin solcellsmobil
Kan en mobiltelefon drivas med inbyggda solceller? Enligt kinesiska Hi Tech Wealth är svaret på den frågan obetingat. ja. Här på Cebitmässan introducerade företaget idag världens första solcellsdrivna mobil, kallad HTW S116.

Telefonen är en trebands GSM-mobil, för 900-, 1800- och 1900 MHz-banden. Modellen är vikbar, och hela baksidan består av en solcellsmodul som mäter 47 x 84 mm, täckt av ett tåligt glasskikt. Någon uppgift om solcellernas verkningsgrad vill företaget inte ge ut, men produktchefen Li Ming säger att 40 minuter i solsken ska räcka för 20–25 minuters taltid. En timme i solen ger upp till 35 minuters taltid.

– Det räcker faktiskt med ljuset från fem stearinljus för att ladda telefonen tillräckligt för ett kort samtal, berättade Li Ming på företagets presskonferens.

Mobilen är byggd på en halvledarplattform från NXP och kör Windows Mobile som operativsystem. Inbyggt finns en 1,3 Mpixel kamera och flashminne. Displayen är av QVGA-typ, 2,2 tum stor, och bland funktionerna finns även kryptering av samtalen.

Telefonen börjar säljas i Kina i april och ska introduceras på den europeiska marknaden senare i år. Hi Tech Wealth har tidigare enbart marknadsfört sina produkter i Kina, där man haft stor framgång med såväl mobiltelefoner som handdatorer. Företaget är världens femte största PDA-tillverkare enligt analysföretaget IDC, och enligt egen uppgift störst i Kina på mobiler med krypteringsfunktion.
 
– Vi tror att denna produkt har stora möjligheter utanför Kina. Vi pratar nu mer operatörer i Europa och i USA, och ska gå igenom RoHS-testning och andra tester som krävs för den europeiska marknaden så fort som möjligt, sa företagets direktör Jacques Ma.

Han gläds åt EU-kommissionens ansträngningar att minska operatörernas subventioner på mobiler, vilket enligt honom gör det lättare för nya mobiltillverkare att komma in på marknaden.

– Då blir marknaden mer som i Kina. Där köper folk sina mobiler i en affär, och en SIM-kort från någon av de två operatörerna i en annan affär. Här i Europa har marknaden hittills fungerat mycket annorlunda, mobiler och abonnemang säljs oftare tillsammans här. Vi måste lära oss det arbetssättet om vi ska bli framgångsrika här i Europa, sa han.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)