JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Nokia tonar ner sin egen utveckling av plattformar till mobiltelefoner. Framöver ska bolaget köpa en större andel kretsar från externa leverantörer, och dessutom vill man sälja sina egna kretsar till andra mobiltillverkare. Ett led i förändringen är stärkta band med ST Microelectronics.
Nokias nya plattformsstrategi påminner en hel del om Ericssons. Precis som den svenska telekomjätten och dess Ericsson Mobile Platforms ska Nokia Technology Platforms i framtiden utveckla såväl hårdvara som mjukvara för WCDMA- och GSM-telefoner, och licensiera ut denna teknik till samarbetspartner. Dessa partner får rätt att sälja plattformarna med Nokias teknik på öppna marknaden.

Samtidigt ska Nokias utvecklingsingenjörer få större frihet att välja kretsar från den öppna marknaden. I dagsläget har fyra leverantörer kontrakterats – Texas Instruments som generell leverantör över hela produktlinjen, Broadcom för Edge-telefoner, Infineon för GSM-mobiler och ST Microelectronics för 3G-mobiler.

Att ST Microelectronics blir en viktigare leverantör för Nokia är uppenbart. ST kommer framöver inte bara att tillverka kretsar åt Nokia, utan har numera även rätten att sälja och marknadsföra dessa kretsar till andra mobiltillverkare. Nokia kommer också att använda STs chips för en HSPA-mobil vilket är en rejäl fjäder i hatten – det är första gången som ST fått förtroendet att ansvara för ett komplett 3G-chipset.

Därtill ska 200 hårdvaruutvecklare hos Nokia i Finland och Storbritannien få ST som ny arbetsgivare från fjärde kvartalet, om personalförhandlingarna går som Nokia hoppas.

Även för Broadcom innebär detta ett genombrott eftersom det är första ordern på Edge-plattformen Venus, en enkretslösning som lanserades på mässan 3GSM i februari.

Nokias ambition är, enligt ett pressmeddelande, att fokusera på den egna kärnkompetensen samtidigt som man drar större nytta av teknikutvecklingen och innovationer gjorda utanför det egna bolaget. FoU-pengarna som sparas på radioteknik vill företaget satsa på annat, exempelvis på programvara för Internettjänster.

För Ericsson Mobile Platforms är förändringen intressant. Ericssons plattformar får en formidabel ny konkurrent. Samtidigt får Ericsson bekräftelse på sin affärsmodell, och i förlängningen en åtminstone teoretisk möjlighet att sälja sina plattformar till Nokia. Björn Ekelund på Ericsson Mobile Platforms ser inte Nokia som någon ärkekonkurrent - tvärtom.

- Vi ser Nokia som en potentiell kund, säger han till Elektroniktidningen.

Han tycker det är för tidigt att säga om Nokias drag får någon större effekt på marknaden, och konstaterar att de flesta företag som Nokia tänkt sälja sin modemteknik till redan har egna lösningar.

Att Ericsson Mobile Platforms får en ny konkurrent är sålunda något Björn Ekelund tar med ro, trots att det gör det möjligt att mobiler från Sony Ericsson framöver innehåller halvledare utvecklade av just Nokia.

- Men man kan ju dra parallellen till Nokias mjukvara Series 60. De som licensierar den ligger ofta 9.12 månader efter Nokias egna produkter, säger han.

En intressant aspekt är att även Ericsson Mobile Platforms samarbetar med just Texas Instruments och, sedan i fjol, även ST Microelectronics (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)