JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Ericsson gläntar på förlåten till framtiden basstationer som inte bara ska vara funktionella och miljövänliga utan också estetiskt tilltalande. Sex former, signerade arkitekten Thomas Sandell, har presenterats under namnet Ericsson Tower Tube.
ImageImageImageGår det att göra snygga basstationer? Svaret på den frågan ligger förstås till stor del i betraktarens öga, men Ericsson har i alla fall ansträngt sig på området.

- Radiobasstationens utseende har vi inte brytt oss om tidigare. De har i praktiken bestått av ett ståltorn och en container omgivet av ett staket, konstaterar Ulf Ewaldsson, chef för produktområdet Radio på Ericsson, i ett pressmeddelande.

Företaget har tagit hjälp av arkitekten Thomas Sandell, för närvarande kanske mest känd som en av upphovsmännen bakom idén med ett stort cirkelrunt kallbadhus i Riddarfjärden i centrala Stockholm. Sandell har dock tidigare jobbat med formgivning och design åt Electrolux, Helly Hansen och Ikea.
Image
Image
Tower Tube, i sex former
Image
Åt Ericsson har han tagit fram sex konceptkonstruktioner, var och en 5 m bred och 40 m hög, som rymmer både antenn och radiobasutrustning. Alla är de gjorda i betong, vilket enligt Ericsson innebär 30 procent mindre koldioxidutsläpp än de tidigare stålkonstruktionerna. Betongen kan också målas i valfri färg.

Radiobasenheten är placerad högst upp i tornet, vilket gör att förlusterna minskar och ingen aktiv kylning behövs. På det sättet har bolaget minskat energiförbrukningen med 40 procent jämfört med tidigare basstationer.
Image
Thomas Sandell

Ytterligare fördelar för kunderna - operatörerna - är att den nya designen tar upp mindre än hälften så mycket markyta som tidigare versioner, och att de inte behöver omges med staket.

- Vi skapar vi inte bara ett mer attraktivt utseende hos ett väsentligt inslag i det publika rummet - vi har också utvecklat en konstruktion som är bättre för miljön och mer kostnadseffektiv i drift, säger Ewaldsson.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)