Annons

onsdag 27 augusti 2014vecka 35
twitterfblinkedin
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

Microsoft prisar Sicsforskare Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Per Henricsson (per@etn.se)
2008-04-10  Adam Dunkels på Sics har fått 2008 års Roger Needham-pris som delas ut av Microsoft Research och samfundet EuroSys.

Priset ges till en europeisk forskare vars doktorsavhandling anses vara ett exceptionellt och innovativt bidrag till datorsystemsforskningen. Prissumman är på 2 000 euro. Priset är uppkallat efter den brittiske datalogen Roger Needham som gjort banbrytande insatser inom området datasäkerhet.

– Roger Needham-priset är inte bara ett erkännande av mina forskningsresultat utan uppmärksammar också vikten av forskningsområdet inbyggda system, säger Adam Dunkels i ett pressmeddelande.

– Nittioåtta procent av alla processorer som säljs används i inbyggda system. Allt fler av dessa kommunicerar trådlöst. Att hålla sig i framkanten inom detta område är väldigt viktigt för konkurrenskraften hos europeisk industri.

Adam Dunkels är 29 år och har bland annat tagit fram en minimal IP-stack som används i inbyggda system, han har utvecklat det minimala operativsystemet Contiki och en programmeringsabstraktion döpt till Protothreads. Alla komponenter kan laddas ned som öppen källkod från Sics hemsida.

Adam Dunkels fick i februari 2008 även Chester Carlson-priset för sin forskning (länk). I kommande nummer av Elektroniktidningen, som utkommer i nästa vecka, publiceras en lång intervju med Adam Dunkel.

 


Trögt första halvår för kontrakstillverkarna
article thumbnail10:37 När Hanza idag levererade sin rapport för årets andra kvartal kan man konstatera att företaget precis som konkurrenterna Kitron och Partnertech upplever EMS-marknaden som trög med dålig lönsamhet. Undantaget är Note, som kan ses som klassens ljus.
Lagercrantz köper Load Indicator
article thumbnail10:32 Lagercrantzgruppen har köpt företaget Load Indicator, som tillverkar lastceller, kraftgivare och 
vridmomentgivare för olika mättillämpningar. Företaget inlemmas med omedelbar verkan i Lagercrantz division Communications.
Ikea investerar i lysdiodsark
article thumbnail8:53 Ikeas riskkapitalbolag IKEA GreenTech har investerat i skotska Design LED Products, som utvecklat ljusark med inbyggda lysdioder. Arken, som är tunna, flexibla och energieffektiva, är ett led i Ikeas strävan mot det hållbara hemmet.
Gratis vitböcker om maskinsäkerhet
article thumbnailigår Rockwell Automation har vänligheten att bjuda på tre gratis vitböcker om två nya maskinsäkerhetsstandarder: två böcker om IEC/ISO 17305 – sammanslagningen av ISO 13849 och IEC 62061 – och en bok om den nya upplagan av ISO 14119.
Vindkraft förenar KTH och Uppsala universitet
article thumbnailigår I övermorgon, den 28 augusti, invigs Standup for Wind – ett nytt centrum som ska bidra till en effektiv integration av vindkraften i det svenska elnätet. Det är mångårig forskning vid KTH och Uppsala universitet som nu samlas under samma hatt.
Träffa taiwanesiska teknikföretag
article thumbnailigår Den 8:e och 9:e september finns det möjlighet att träffa höga chefer på några av Taiwans ledande teknikföretag. I Stockholm är temat IoT och Industri 4.0 medan fokus i Göteborg ligger på telematik.
3.5-tummare på Valleyview
article thumbnailigår En EN50155 Rail-godkänd fläktlös industri-PC på den fyrkärniga 64-bitars Atomprocessorn E3845 – det släpper Vecow under namnet SPC-2000.
Intel Core 4 på Mini ITX
article thumbnailigår MANO881 heter ett inbyggnadskort från Axiomtek på Intels kretspaket H81 Express. Kortet kan utrustas med fjärde generationens Intel Core- och Celeron-processorer.
Fairchild rensar ut gamla fabriker
article thumbnailigår Fairchild stänger alla sina femtumsfabriker och minskar kraftigt bland sina sextumslinor. Istället ska åttatumsfabrikerna pressas fullt ut samtidigt som mer av kretstillverkningen läggas ut på foundrys. Hela 15 procent – alltså 1 350 personer –  kommer att drabbas av omstruktureringen.
Medfield nu ISO-certifierat
article thumbnailigår Göteborgsföretaget Medfield Diagnostics – som genom åren utvecklat en mikrovågs"hjälm" för diagnos av stroke  – har erhållit ISO 13485-certifikat. Det är enligt företaget ett viktigt steg, inte minst inför en CE-märkning av den första produkten, Strokefinder MD100.

Senaste nytt Elektroniktidningen
mån Grafendopad gummisnodd blir sensor
månGoogle beställer processor från Kina
månFem minuter med Günter Lauber, chef för Siplace och Dek
månTransmode säger upp var tionde
månSå enkelt hackades Michigans trafikljus
månSwedish ICT storsatsar på eHälsa
månCombitech samarbetar med bildexpert
freMurata köper Peregrine
freLundaprofessor blir nanotekchef i EU
freTysk fotonikspecialist satsar på Norden
freTestbanan redo rädda liv
freFrån rullstol till elcykel
freSupersnål analog neuronkrets
21/8En gyllene standard för kalibrering
21/8 ABB sätter världsrekord med Karlskronakabel
21/8Patentmål om Audis förarassistans
21/8Gör din egen analys av realtidsspektrum
21/8Infineon köper International Rectifier
20/8Implantat kommunicerar genom kroppsvävnad
20/8Tysk antennspecialist bryter mark i Norden
 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons

Sök komponent
(demoversion)


Annons
Anna, A-C, Jan, Per
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys
Smal annons

URI = /index.php?option=com_content&view=article&id=46527:Microsoft%20prisar%20Sicsforskare&catid=29:nyheter&Itemid=171
Artikelsida