JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Flera av de större svenska kontraktstillverkarna av elektronik, däribland Note och Hanza, tror att de kommer att öka sin försäljning den närmaste tiden trots lågkonjunktur. Från de mindre aktörerna kommer dock mer blandade besked.

- De förändringar vi genomfört, där våra kunder numera kan välja vad som ska göras i Sverige, i Östeuropa och i Asien, satsningen på nya Nearsourcingcenter och på vår komponentdatabas har gett stort genomslag under hösten. Vi har fått flera nya kunder och order på flera hundra miljoner kronor som jag inte tror att vi inte skulle fått annars, säger Notes vd Arne Forslund.

Trots rådande finanskris och lågkonjunktur utstrålar han självförtroende när Elektroniktidningen träffar honom på mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.

- Visst, det kommer att ta lite tid innan de nya orderna visar sig i resultatet, och man måste vara ödmjuk i turbulenta tider. Men jag är övertygad om att vi kommer att gå stärkta ur den här lågkonjunkturen, säger han.

- Vår fabrik i Norrtälje kan på några år mycket väl komma att dubblera sin omsättning. Men vi kommer nog inte att anställa fler personer i produktionen där eftersom vi effektiviserat så mycket. Möjligen kan det behövas fler konstruktörer och personer inom produktplanering, säger han.

För Note är Elmiamässan mycket viktig och företaget hade i år lyckats få en monter som få besökare i A-hallen kunde undgå att se.

- Vi var på mässan Electronicasia i Hong Kong och träffade många bra kunder där. Så då tänkte vi försöka träffa några av dem på Electronica i München också. Men det visade sig att de hellre ville komma hit till Jönköping, säger Arne Forslund.

Liknande positiva tongångar hördes från Hanza.

- Vi är ju ganska nya på marknaden, men vi märker att vårt varumärke börjar bli alltmer välkänt. Vårt totalkoncept med lika mycket mekanik som elektronik, utan mellanhänder, har fått fantastiskt genomslag och vi växer så det knakar, säger Hanzas marknadschef Morgan Andersson.

Att Elmia Subcontractor är populär bland kontraktstillverkarna är uppenbart. Uppslutningen bland de stora är närmast total - förutom Note och Hanza fanns exempelvis även Partnertech, Aros Quality Group, Omron, Orbit One och Leab på plats. Även Flextronics ställde ut i år efter en tids frånvaro.

Till skillnad mot många andra mässor står företagen på Elmia inte branschvis, men den som vandrar runt ett tag i de fyra hallarna stöter även på mindre aktörer, som IL Elektronik i Västervik, Unimetron i Säffle, Weab i Torsby, Flodafors Lego i Katrineholm och RS Elektroniktjänst i Hjo. För många av dessa är Elmia Subcontractor den enda mässan de väljer att ställa ut på.

Buden om framtiden är dock mer blandade hos de små. Några, som Unimetron och IL Elektronik, säger sig inte ha märkt någon nedgång ännu men att oron för framtiden finns är tydligt. Från RS Elektroniktjänst kommer dock dystrare besked.

- Det har helt klart bromsat in för oss. Vi kommer nog att få dra ner antalet anställa i produktionen. Men vi har gjort bra investeringar i maskinparken under högkonjunkturen, så företaget ska nog klara sig igenom de här tuffa tiderna också, säger Stefan Fransson på RS Elektroniktjänst.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)