Annons

lördag 25 april 2015vecka 17
twitterfblinkedin
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Sanjay Dua, Aricent
Embedded expert2010-06-28 Aricent:

Android fräck
men fruktat
fragmenterad

Nya uppgraderingar, skräddarsydda versioner och användarprogram som inte inte är portabla. Det är faktorer som splittrar Android och ger merarbete till mobiltillverkarna. Det säger systemleverantören Aricent.


Klicka här
för nedladdning!
PDF, 1 Mbyte
.
embexFler kostnadsfria rapporter finns på etn.se/expert
Den första Androidmobilen släpptes för bara 16 månader sedan men sedan dess har Google redan hunnit med fyra stora uppgraderingar av operativsystemet.
Det skriver Sanjay Dua, forskare på mobilsystemkonsulten Aricent, i en artikel exklusivt publicerad på svenska i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert.
Många har redan hunnit misslyckas med att lansera produkter för att de inte tagit denna komplexitet på tillräckligt stort allvar tidigt i utvecklingsprocessen.
Han vill inte skrämma bort någon från Android, som han tycker är en fantastisk utgångspunkt för att bygga smartmobiler med minst lika mycket körglädje som Iphone och andra konkurrenter. Men han vill flagga för fragmenteringen, på alla nivåer i systemet, som ger mycket merarbete till den tillverkare som har ambitionen att försöka upprätthålla en enhetlighet i Android som sträcker sig över mer än en enda generation av hårdvara, operativsystem, gränssnitt, kommunikationsnät och applikationer.
Att pressen på tillverkarna är reell visas av det faktum att de allra flesta Androidenheter fortfarande körs på äldre versioner av operativsystemet.
Rapporten finns här (pdf, 1 Mbyte).
Skribenterna ansvarar för sina egna texter (3)
Re: Korrigering 2010-07-05 Jan Tångring, redaktionen
Förklaringen är att jag fick texten till mig på engelska den 17 maj – jag ser att gränsen passerades i början av juni.
Korrigering 2010-07-05 Ankan
Länk:
Det stämmer inte riktigt..
Mer än hälften av alla Alla Android kör 2.1 eller nyare.
http://developer.android.com/resources/dashboard/platform-versions.html
Mer om fragmentering av Android 2010-07-02 Jan Tångring, redaktionen
Länk:
Andreas Constantinou gör en analys på Vision Mobile.

Han delar upp problemet i
1. Codebase fragmentation – avknoppning i separata versioner, den största från China mobile
2. Release fragmentation – Googles egna fem nya versioner på 12 månader
3. Profile fragmentation – anpassning för smartmobiler mot anpassning för massmarknadsmobiler
Annons
Annons
Silica: Snabb utveckling kräver kort, mjukvara & support
Av Chris Young, Silica
article thumbnail15/4 I takt med att inbyggda system blivit allt mer komplexa har nyckelfaktorn för att förutse utvecklingshastigheten hos ett projekt ändrats. Det har blivit betydligt viktigare att ha tillgång till prisvärda, fullt funktionella utvecklingskort som stöds av ett komplett ekosystem med mjukvaror och kvalitativ teknisk support. För tio år sedan var det möjligt för hårdvaruleverantörer att tillhandahålla enkla utvecklingspaket för styrkretsar och inbyggnadsprocessorer med endast begränsad tillgång till mjukvarustöd. Vanligtvis var storleken på en kunds applikation inte större än att de kunde utveckla all mjukvara i egen regi.
+ Läs mer
Xilinx: IPI gör det enkelt att bygga med IP-block
Av Duncan Cockburn, Xilinx
article thumbnail14/4 Moderna FPGA-baserade konstruktioner använder allt fler färdiga byggblock (IP-block), både avseende funktioner och antal instanser. I Xilinx utvecklingsverktyg Vivado finns IP Integrator (IPI) som tillsammans med företagets kommunikations-IP gör det enklare att snabbt koppla ihop dessa IP-block.
+ Läs mer
Toshiba: Smarta apparater kräver smarta NAND-minnen
Av Eugen Pfumfel, Toshiba Electronics Europe
article thumbnail13/4 Den snabbt ökande användningen av NAND-minnen drivs allt från konsument- och mobilprodukter över fordons- och industriprodukter till den färska IoT-trensen. Sedan Toshiba lanserade NAND år 1984 har både tekniken och marknaden utvecklats kraftigt. Packningsgraden har ökat 2 000 gånger när tillverkningsprocessen gått från 700 nm till 15 nm i kombination med teknik för flera bitar per cell. Resultat har blivit ett prisfall mätt kostnad per Gigabit som varit snabbare än teknikutvecklingen vilket gjort NAND till ett förstahandsval för många tillämpningar.
+ Läs mer
Anritsu: Lobformning ökar kapaciteten i mobilnäten
Av Victor Fernandez, Anritsu
article thumbnail13/3 Före 2014 var de flesta LTE-system som byggdes runt om i världen av typen frekvensdelning (FD-LTE). Det var först 2014 som den andra typen av LTE, tidsdelning (TD-LTE), på allvar började uppmärksammas av mobilindustrin. En av de stora fördelarna med TD-LTE är dess möjlighet att hantera lobformning, det vill säga sändarantenner med smala, riktade lober.
+ Läs mer
Analog Devices: En transceiver skräddarsydd för mjukvaruradio
Av Tom Gratzek, Analog Devices
article thumbnail12/3 Den häpnadsväckande och ­ibland förvirrande mängd tillgängliga trådlösa standarder med sina olika frekvenser, bandbredder, protokoll och format har gett användare oöverträffad uppkoppling och tillgång. Men det har också inneburit att ingenjörer av trådlösa system står inför svåra utmaningar när problem, prestanda och alternativ utformas eller utreds.
+ Läs mer
ARM: Ett ekosystem för kroppsnära elektronik
Av Diya Soubra, Arm
article thumbnail11/3 Marknaden för kroppsnära produkter – accessoarer – kommer att uppvisa en explosiv tillväxt under de kommande åren för att vara värd runt 30 miljarder dollar år 2018 då det produceras 210 miljoner enheter. Allt enligt analyshuset IHS.
+ Läs mer
Freescale: Visuell intelligens ger roboten rumskänsla
Av Brian Dipert, Embedded Vision Alliance, Yves Legrand, Freescale Semiconductor, Bruce Tannenbaum, MathWorks
article thumbnail13/2 För att robotar ska kunna interagera på ett meningsfullt sätt med objekt i sin omgivning och kunna röra sig själv, behöver de kunna se och tolka vad de ser omkring sig. Drömmen om autonoma, adaptiva robotar är gammal. Idag blir den verklighet med hjälp av avancerade – och kostnadseffektiva – bildprocessorer som matas från 3D-sensorer och kör robusta algoritmer.
+ Läs mer
Linear: Utmanande fordonsmiljö fordrar flexibel kraft
Av Steve Knoth, Nathan Hanagami och Marty Merchant på Linear Technology
article thumbnail12/2 Instrumentbrädorna i dagens bilar är ofta fyllda med många olika brus- och temperaturkänsliga utrustningar som radiokretsar, Bluetooth, GPS och mobiltelefonbaserade nätanslutningar. Därför är det viktigt att samtliga kretsar i denna miljö, inklusive kraftenheterna, inte avger för mycket värme eller elektromagnetisk strålning (EMI). Dessutom kan plötsligt förändrad batterispänning väsentligt störa ett system. Trots dessa utmaningar ökar fortfarande intresset för infotainmentsystem i fordon explosionsartat. Bilar innehåller fler och fler, mer avancerade system.
+ Läs mer
Freescale: Så matar du dina IoT-prylar smart
Av Anand Balakrishnan, Freescale Semiconductor
article thumbnail21/1 Internet of Things (IoT) eller sakernas internet är ett väldigt brett begrepp vilket gör det en smula trixigt att i en text fokusera på en specifik del av IoT. Här är min syn på systembehovet då fokus ligger på hårdvaran för effekthantering eller power management som det heter på engelska.
+ Läs mer
Swerea IVF: Vem har ansvaret för tillförlitligheten i kretskort?
Av Per-Erik Tegehall, Swerea IVF
article thumbnail12/1 Som rapporterades i förra numret av Elektroniktidningen har resultaten från ett FFI-projekt om ”Blyfri elektronik för krävande fordonsapplikationer” visat att det finns en betydande risk för att livslängden av lödfogar till många QFN- och BGA-komponenter inte klarar kraven ens för hytt/kupé-miljö i fordon. Fordonstillverkare har ofta krav på att elektronikenheter ska kvalificeras enligt ISO 16750 men projektet visade att testning enligt denna standard inte är relevant för att upptäcka den här typen av livslängdsproblem. Detta påpekas för övrigt i inledningen av standarden där man anger att ”ISO 16750 inte nödvändigtvis säkerställer att miljö- och tillförlitlighetskraven för lödfogar, lödfria fogar, integrerade kretsar, och så vidare är uppfyllda”.
+ Läs mer
Synopsys: Utveckla fordonselektronik i virtuell hårdvara
Av Marc Serughetti, Synopsys
article thumbnail9/1 Dagens fordon kan innehålla tiotals miljoner rader källkod. Kodvolymen växer explosionsartat och ställs dessutom inför nya utmaningar, som övergången till multi­kärnor, AUTOSAR-appar, integration och test av mjukvara och av funktionssäkerhet – och detta är endast några av de utmaningar som är direkt kopplade till den växande kodvolymen. Utvecklare har under många år kunnat luta sig mot väletablerade konstruktionsmetoder på den funktionella nivån, som MIL (model-in-the-loop) och SIL (software-in-the-loop). Det som dessa saknar är att de inte tar hänsyn till den underliggande hårdvaran.
+ Läs mer
Melexis: Från hjälpsystem till autonoma fordon
Av Cliff de Locht, Melexis
article thumbnail8/1 Teknikutvecklingen inom fordonssektorn följer traditionellt en mycket konservativ, inkrementell väg. Riskerna när det gäller säkerhet, företagets rykte och ekonomiska trygghet kräver evolution snarare än revolution. Ändå skapar de senaste ansträngningarna från framsynta teknikföretag ett nytt paradigm, som utmanar dagens ortodoxi.
+ Läs mer
Ericsson: Digital kraft förenklar
Av Patrick Le Fèvre, Ericsson Power Modules
article thumbnail7/1 Tillverkare av hårdvara drar nytta av den ökande integrationen och andra tekniska förbättringar som gör att fler funktioner kan packas på ett mindre utrymme. I servrar och kommunikationsswitchar dra de nytta av flerkärnig hårdvara för att hantera lastbalansering. Likaså drar de nytta av tekniker såsom spännings- och frekvensskalning för att finjustera energiförbrukningen i takt med att datakraven ändras. Detta leder till förändringar i hur delsystem som levererar kraft är konstruerade.
+ Läs mer
Freescale: Radar och funktionell säkerhet
Av Yves Legrand, Freescale Semiconductor
article thumbnail16/12 Radarteknik på 77 GH gör det möjligt att skapa små och förbättrade kollisionsvarningssystem. I kombination med kretsar för funktionell säkerhet, processorer och analoga kretsar går det att skapa omfattande säkerhetslösningar för avancerad hjälp till bilföraren eller för autonom körning. Utvecklingen drivs av fordonsmarknaden men kan återanvändas i många andra typer av mobila tillämpningar.
+ Läs mer
Så byggs nya Android om från grunden
Av Robert Niemi, Qodes AB
article thumbnail28/11 Körmiljön i Android – det populära ansiktet till många inbyggda system – får en rejäl uppgradering. ART  – Android RunTime – är den nya exekveringsmiljön för appar i And­roid. Föregångaren – Dalvik – har dragits med flera begränsningar på grund av de tidiga Androidsystemen och nu är det dags för en ersättare.
+ Läs mer
Blyfritt är inte problemfritt
Av Per-Erik Tegehall, Swerea IVF
article thumbnail27/11 Övergången till blyfri lödning riskerar att korta livslängden hos elektroniken. Slutsatsen gäller även när klassiskt tennblylod används eftersom komponenttillverkarna bytt ingjutningsplast. För vissa QFN- och BGA-komponenter kan det handla om så mycket som 85 procent kortare livslängd.
+ Läs mer
Swiftmode: Rätt rengöringsduk ger bättre pastatryck
Av Dennis O’Brien, Swiftmode
article thumbnail24/11 Fine-pitch applikationer med små öppningar i stencilerna är vardagsmat vid elektroniktillverkning vilket innebär att prestanda på papperet i stencilrengöringsrullarna är viktigare än någonsin tidigare. Valet av rengöringspapper har stor betydelse för processkostnad och miljö. Rätt duk minskar materialåtgången samtidigt som den ger fler pastatryck per rengöringscykel, minskade stillestånd och dessutom färre omarbetningar av kretskorten.
+ Läs mer
Kemet: Rätt kondensator tänjer systemets livskraft
Av James C. Lewis, Kemet
article thumbnail6/11 Varhelst elektronisk utrustning används – i hemmet, på arbetet, i bilen eller i försvarsutrustningar – förväntar sig användaren perfekt tillförlitlighet medan själva tekniken ska vara osynlig eller transparent. Många aspekter hos dagens komponenter härrör från detta mål; allt ifrån moderna nm-processer och kapsling till förbättrade komponenter som kondensatorer.
+ Läs mer
Avnet Abacus: Sensorvärlden fordrar liten och billig kraftmatning
Av Don Schriek, Avnet Abacus
article thumbnail4/11 Två trender dominerar elektronikmarknaden idag: lägre kostnad och miniatyrisering. Kombinationen av dessa har drivit på användandet av elektronisk styrning inom nästan alla områden i våra liv. Vi kommer att se ännu ett språng i antalet tillämpningar genom nya tekniker, såsom Internet of Things (IoT) och cyberfysikaliska system, där digital teknik används för att styra rörelser av elektromekaniska enheter.
+ Läs mer
Digi-Key: FPGA:an ger många processoralternativ
Av Tony Storey, Digi-Key
article thumbnail9/10 Processorer och FPGA:er (Field-Programmable Gate Array) hanteras ofta som en enhet under designfasen. Det ger ingenjören större flexibilitet, både programvaru- och maskinvarumässigt. Xilinx bidrog till utvecklingen genom sin lansering av Virtex II Pro-familjen år 2002.
+ Läs mer

++
9/10EyeKnowHow: Prestandatester ger inte hela bilden
22/9IDT: Programmerbara klocklösningar ger lågt gitter, är energisnåla och tar liten plats
9/9Keysight: Nya användargränssnitt gör oscilloskopen enklare att använda
9/9Rohde & Schwarz: Jitteranalys med oscilloskop
8/9Tektronix: Analoga särdrag avslöjar digitala fel
2014-06-13Altera: OpenCL ger snabb utveckling och enkel flytt
2014-06-11Linear: Smart sensornät hittar din p-plats
2014-06-10Texas Instruments: Fjädrarna i sängen kan övervaka andningen
2014-06-09Cypress: Stora skärmar en utmaning för pektekniken
2014-05-09Percepio: Mjukvarutrace synliggör buggar i Linuxsystem
2014-04-17Freescale: Kinetis M isolerar juridisk programkod
2014-03-31Microchip: Så talar Android med sina tillbehör
2014-03-31IS2T: Java är rätt val för komplexa applikationer
2014-03-28Altium: Så konstruerar du rigid-flexkort
2014-03-06Anritsu: Bättre simulera än mäta på mobilnät
2014-03-06Agilent: LTE och radar kan samexistera
2014-02-14Freescale: Skräddarsydda systemkretsar avstyr krocken
2014-02-14MSC:Fyll cellen, tack!
2014-02-07Ericsson: Digital kraft gör det svåra enklare
2014-01-09Linear: Effektiva batterier med balanserade celler
2014-01-09Murata: Keramiska kondensatorer för elbil och hybrid
2013-12-03Altium: Trygga komponenterna i valvet
2013-12-03Cadsoft: Tio tidlösa regler för kretskortsdesign
2013-12-02Tolpagorni: Många små steg leder till målet
2013-11-27ARM: Inbyggd signalbehandling tar plats i analogt
2013-11-18Arrow: Hårda kärnor möter hårda fpga-krav
2013-10-29Toshiba: MOSFET med integrerad diod ger bättre verkningsgrad
2013-10-28CUI: Moment 22 för digital kraft
2013-10-15National Instruments: Kommersiellt realtidslinux ritar om kartan
2013-10-02Congatec och JLT: Tålig dator guidar föraren precist
2013-10-02Farnell: Våg med uppkopplade 32-bitarsprocessorer
2013-09-26Ansys: Snabba seriella bussar kräver parametrisk simulering
2013-09-05National Instruments: Hur hittar du rätt i datagruset?
2013-09-05Agilent: Frekvensdomänmätningar: Spektrumanalysator eller oscilloskop?
2013-09-03Rohde & Schwarz: FFT-baserade mätmottagare ger snabbare EMI-mätningar
2013-06-24Rutronik: SAW-komponenten lever på sin fördröjning
2013-06-24Micron: Många fördelar med programmering av flash på kortet
2013-06-11LSI: Nästa generations infrastruktur kräver smartare kisel
2013-06-03Detta kan du göra med grafen
2013-05-30Linear: Snart kan sensorer placeras var som helst
2013-05-30Analog Devices: Mikromekanik utmanar fiberoptiska gyron för precisionsstyrning
2013-04-30Data Modul: USB-minnet ­ uppgraderar kortets programvara
2013-04-30Silicon Labs: En energisnål design kräver finlir i flera steg
2013-04-04Cypress: USB 3.0 ger mobila enheter supersnabb dataöverföring
2013-04-03Rutronik: Energisnål Bluetooth på frammarsch
2013-03-06Murata: Stäm av för bättre resultat
2013-03-06Maxim: Så säkrar du din verksamhet
2013-02-21ST-Ericsson: därför är två kärnor bättre än fyra
2013-02-19Kontron: SSD-partitionering trotsar logiken
2013-02-02Microchip: Digital styrning gör LED-belysningen intelligent
2013-02-02National Instruments: Robotar behöver kunna se
 
Svenska elektronikkonsulter
200 företag
Senast uppdaterad:
Eldevice AB i Göteborg.
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Anna, A-C, Jan, Per
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys
Smal annons