Annons

lördag 29 augusti 2015vecka 35
twitterfblinkedin
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Sanjay Dua, Aricent
Embedded expertUR ARKIVET: 2010-06-28 Aricent:

Android fräck
men fruktat
fragmenterad

Nya uppgraderingar, skräddarsydda versioner och användarprogram som inte inte är portabla. Det är faktorer som splittrar Android och ger merarbete till mobiltillverkarna. Det säger systemleverantören Aricent.


Klicka här
för nedladdning!
PDF, 1 Mbyte
.
embexFler kostnadsfria rapporter finns på etn.se/expert
Den första Androidmobilen släpptes för bara 16 månader sedan men sedan dess har Google redan hunnit med fyra stora uppgraderingar av operativsystemet.
Det skriver Sanjay Dua, forskare på mobilsystemkonsulten Aricent, i en artikel exklusivt publicerad på svenska i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert.
Många har redan hunnit misslyckas med att lansera produkter för att de inte tagit denna komplexitet på tillräckligt stort allvar tidigt i utvecklingsprocessen.
Han vill inte skrämma bort någon från Android, som han tycker är en fantastisk utgångspunkt för att bygga smartmobiler med minst lika mycket körglädje som Iphone och andra konkurrenter. Men han vill flagga för fragmenteringen, på alla nivåer i systemet, som ger mycket merarbete till den tillverkare som har ambitionen att försöka upprätthålla en enhetlighet i Android som sträcker sig över mer än en enda generation av hårdvara, operativsystem, gränssnitt, kommunikationsnät och applikationer.
Att pressen på tillverkarna är reell visas av det faktum att de allra flesta Androidenheter fortfarande körs på äldre versioner av operativsystemet.
Rapporten finns här (pdf, 1 Mbyte).
Skribenterna ansvarar för sina egna texter (3)
Re: Korrigering UR ARKIVET: 2010-07-05 Jan Tångring, redaktionen
Förklaringen är att jag fick texten till mig på engelska den 17 maj – jag ser att gränsen passerades i början av juni.
Korrigering UR ARKIVET: 2010-07-05 Ankan
Länk:
Det stämmer inte riktigt..
Mer än hälften av alla Alla Android kör 2.1 eller nyare.
http://developer.android.com/resources/dashboard/platform-versions.html
Mer om fragmentering av Android UR ARKIVET: 2010-07-02 Jan Tångring, redaktionen
Länk:
Andreas Constantinou gör en analys på Vision Mobile.

Han delar upp problemet i
1. Codebase fragmentation – avknoppning i separata versioner, den största från China mobile
2. Release fragmentation – Googles egna fem nya versioner på 12 månader
3. Profile fragmentation – anpassning för smartmobiler mot anpassning för massmarknadsmobiler
Avnet: Sensorer för en uppkopplad industri
Av Angelo Bosoni, Avnet Abacus
article thumbnail24/6 Oavsett om IoT lever upp till sin hype eller inte, så har idén i sig satt fart på folks fantasi. Det finns allt från radikala koncept som ”Internet of Everything” till lite mer ­fokuserade idéer som ”Industriellt Internet” – en term som först började användas av General Electric och idag används i betydelsen automation av industriella miljöer med hjälp av sensorer och M2M-kommunikation.
+ Läs mer
Rutronik: Mikromekaniska sensorsystem ger dig tio frihetsgrader
Av Martin Grimmer, Rutronik
article thumbnail23/6 Accessoarer som smarta klockor, träningsarmband, smarta glasögon eller funktionskläder skulle vara otänkbara utan Mems, mikromekaniska sensorer. Men de höjer också värdet på industriprodukter, medicinteknisk utrustning och spelkonsoler. Det gäller särskilt för sensorsystem – hubar och applikationsspecifika sensorsystem – som har upp till nio frihetsgrader med en treaxlig accelerometer, ett treaxligt gyro, en treaxlig magnetometer och en styrkrets i samma kapsel. Ansluter man externa sensorer för tryck eller ljus kan det blir tio frihetsgrader eller mer. Även under svåra förhållanden ger det exaktare och robustare sensordata än med individuella sensorer. Andra pluspoäng är att de är mycket mindre och effektivare än diskreta lösningar och att användaren inte behöver kalibrera för temperatur och andra faktorer. Man minskar också designarbetet, kan fokusera på det som tillför värde och blir snabbare färdig.
+ Läs mer
Elektronikkonsult: Skapa effektivare frekvensomriktare med kiselkarbid
Av Vidar Wernöe och Tommy Kjellqvist, Elektronikkonsult
article thumbnail22/6 Energimyndigheten beräknar att elmotordrivna system står för runt 65 procent av elanvändningen inom industrin och nästan 40 procent av Sveriges totala elanvändning. Därför är produktgruppen utpekad av EU som den grupp där man kan åstadkomma störst energibesparing. Sedan juni 2011 omfattas den också av ekodesignkrav. I vissa fall då motorer utsätts för en varierande last kan mycket energi sparas om en frekvensomriktare används.
+ Läs mer
Wind River: Så simulerar man ett helt IoT-nät
Av Jakob Engblom, Wind River
article thumbnail3/6 Det är en stor utmaning att utveckla och testa tillämpningar för Internet-of-Things (IoT) av den enkla anledningen att det handlar om stora system som innehåller väldigt många enheter. Det är svårt att trycka in hundratals noder i ett vanligt mjukvarulab för testning, och det är svårt att förse alla dessa noder med intressanta och realistiska indata. Frågan är hur man rent praktiskt ska gå tillväga för att testa mjukvara när den ska köras på hundratals eller kanske till och med tusentals IoT-noder? Simulering är ett bra svar på den frågan.
+ Läs mer
Microchip: Energiskördning för trådlösa sensornoder
Av Cristian Toma, Microchip
article thumbnail2/6 Det behöver varken vara komplicerat eller dyrt att använda energiskördning för att driva trådlösa sensornoder. Noga genomtänkta kommunikationsprotokoll och bandbredder, tillsammans med de energi­besparande egenskaper som de senaste RF-kretsarna erbjuder, kan utnyttjas för att minska förbrukningen och kan ge en trådlös sensornod som kan fungera nästan hur länge som helst helt utan, eller med bara lite grand av mänsklig medverkan.
+ Läs mer
Linear: Meshprotokollet kan göra stor skillnad
Av Ross Yu, Linear Technology
article thumbnail1/6 En av de största fördelarna med koppla upp dina industrianläggningar på Internet (Industrial Internet of Things) är att de data du samlar upp i den fysiska världen via trådlösa sensornätverk (WSN), både kan öka effektiviteten och strömlinjeforma dina affärsmetoder. De krav som ställs på trådlösa sensornät är många och varierande eftersom sensorer  kan placeras nästan överallt: i byggnader, i industrianläggningar, i tunnlar, på fordon i rörelse, på stadsgator och broar, och på avsides belägna platser som längs rörledningar eller i väderstationer.
+ Läs mer
Altium: Origami med kretskort
Av Robert Huxel, Altium Europe
article thumbnail21/5 Med Altium Designer kan man hantera alla parametrar för en flex-rigid konstruktion i en och samma miljö. Detta berättar Robert Huxel mer om, i en artikel författad i Elektroniktidningens serie Technical Papers.
+ Läs mer
Microchip: Vi tar pulsen på pulsoximetrar
Av Zhang Feng och Marten L. Smith, Microchip
article thumbnail11/5 De förändringar som sker inom områden relaterade till medicin och konditionsträning, och den elektronikutrustning som utnyttjas, kan verkligen kallas revolutionerande. De krav som ställs på dagens sjukvårdsutrustning är omfattande, varierande och knepiga att tillgodose. Utrustning som förr användes mest på sjukhus, används nu för tillämpningar i hemmet och för konditionsövervakning.
+ Läs mer
CUI: Att välja medicinskt spänningsaggregat
Av Jeff Schnabel, CUI
article thumbnail7/5 Den 3:e utgåvan av standarden ANSI/AAMI ES 60601-1:2005/ IEC 60601-1 är så komplex och mångskiktad, och i många fall mångtydig och motsägelsefull, att de som konstruerar system och spänningsaggregat må vara förlåtna om de tappat kontakten med standardens ursprungliga syfte.
+ Läs mer
Sanmina: Fem recept för medicin­tekniska produkter
Av Gelston Howell, Sanmina
article thumbnail6/5 Även om det finns en allt större acceptans för outsourcing i den medicintekniska branschen är även stora produktägare (Original Equipment Manufacturers, OEM) ibland förvånade över alla de komplexa produkter och nyckelfärdiga lösningar som man kan hitta hos kontraktstillverkare (Electronic Manufacturing Services, EMS). För små och medelstora OEM-företag kan dessa lösningar vara ännu mer användbara eftersom de tillåter att företaget fokuserar på sin kärnverksamhet med avseende på design och produktstrategi. Dagens EMS-företag har mycket större kapacitet än tidigare och kan vara en verklig tillgång, särskilt de som designar mycket komplexa medicintekniska produkter.
+ Läs mer
Silica: Snabb utveckling kräver kort, mjukvara & support
Av Chris Young, Silica
article thumbnail15/4 I takt med att inbyggda system blivit allt mer komplexa har nyckelfaktorn för att förutse utvecklingshastigheten hos ett projekt ändrats. Det har blivit betydligt viktigare att ha tillgång till prisvärda, fullt funktionella utvecklingskort som stöds av ett komplett ekosystem med mjukvaror och kvalitativ teknisk support. För tio år sedan var det möjligt för hårdvaruleverantörer att tillhandahålla enkla utvecklingspaket för styrkretsar och inbyggnadsprocessorer med endast begränsad tillgång till mjukvarustöd. Vanligtvis var storleken på en kunds applikation inte större än att de kunde utveckla all mjukvara i egen regi.
+ Läs mer
Xilinx: IPI gör det enkelt att bygga med IP-block
Av Duncan Cockburn, Xilinx
article thumbnail14/4 Moderna FPGA-baserade konstruktioner använder allt fler färdiga byggblock (IP-block), både avseende funktioner och antal instanser. I Xilinx utvecklingsverktyg Vivado finns IP Integrator (IPI) som tillsammans med företagets kommunikations-IP gör det enklare att snabbt koppla ihop dessa IP-block.
+ Läs mer
Toshiba: Smarta apparater kräver smarta NAND-minnen
Av Eugen Pfumfel, Toshiba Electronics Europe
article thumbnail13/4 Den snabbt ökande användningen av NAND-minnen drivs allt från konsument- och mobilprodukter över fordons- och industriprodukter till den färska IoT-trensen. Sedan Toshiba lanserade NAND år 1984 har både tekniken och marknaden utvecklats kraftigt. Packningsgraden har ökat 2 000 gånger när tillverkningsprocessen gått från 700 nm till 15 nm i kombination med teknik för flera bitar per cell. Resultat har blivit ett prisfall mätt kostnad per Gigabit som varit snabbare än teknikutvecklingen vilket gjort NAND till ett förstahandsval för många tillämpningar.
+ Läs mer
Anritsu: Lobformning ökar kapaciteten i mobilnäten
Av Victor Fernandez, Anritsu
article thumbnail13/3 Före 2014 var de flesta LTE-system som byggdes runt om i världen av typen frekvensdelning (FD-LTE). Det var först 2014 som den andra typen av LTE, tidsdelning (TD-LTE), på allvar började uppmärksammas av mobilindustrin. En av de stora fördelarna med TD-LTE är dess möjlighet att hantera lobformning, det vill säga sändarantenner med smala, riktade lober.
+ Läs mer
Analog Devices: En transceiver skräddarsydd för mjukvaruradio
Av Tom Gratzek, Analog Devices
article thumbnail12/3 Den häpnadsväckande och ­ibland förvirrande mängd tillgängliga trådlösa standarder med sina olika frekvenser, bandbredder, protokoll och format har gett användare oöverträffad uppkoppling och tillgång. Men det har också inneburit att ingenjörer av trådlösa system står inför svåra utmaningar när problem, prestanda och alternativ utformas eller utreds.
+ Läs mer
ARM: Ett ekosystem för kroppsnära elektronik
Av Diya Soubra, Arm
article thumbnail11/3 Marknaden för kroppsnära produkter – accessoarer – kommer att uppvisa en explosiv tillväxt under de kommande åren för att vara värd runt 30 miljarder dollar år 2018 då det produceras 210 miljoner enheter. Allt enligt analyshuset IHS.
+ Läs mer
Freescale: Visuell intelligens ger roboten rumskänsla
Av Brian Dipert, Embedded Vision Alliance, Yves Legrand, Freescale Semiconductor, Bruce Tannenbaum, MathWorks
article thumbnail13/2 För att robotar ska kunna interagera på ett meningsfullt sätt med objekt i sin omgivning och kunna röra sig själv, behöver de kunna se och tolka vad de ser omkring sig. Drömmen om autonoma, adaptiva robotar är gammal. Idag blir den verklighet med hjälp av avancerade – och kostnadseffektiva – bildprocessorer som matas från 3D-sensorer och kör robusta algoritmer.
+ Läs mer
Linear: Utmanande fordonsmiljö fordrar flexibel kraft
Av Steve Knoth, Nathan Hanagami och Marty Merchant på Linear Technology
article thumbnail12/2 Instrumentbrädorna i dagens bilar är ofta fyllda med många olika brus- och temperaturkänsliga utrustningar som radiokretsar, Bluetooth, GPS och mobiltelefonbaserade nätanslutningar. Därför är det viktigt att samtliga kretsar i denna miljö, inklusive kraftenheterna, inte avger för mycket värme eller elektromagnetisk strålning (EMI). Dessutom kan plötsligt förändrad batterispänning väsentligt störa ett system. Trots dessa utmaningar ökar fortfarande intresset för infotainmentsystem i fordon explosionsartat. Bilar innehåller fler och fler, mer avancerade system.
+ Läs mer
Freescale: Så matar du dina IoT-prylar smart
Av Anand Balakrishnan, Freescale Semiconductor
article thumbnail21/1 Internet of Things (IoT) eller sakernas internet är ett väldigt brett begrepp vilket gör det en smula trixigt att i en text fokusera på en specifik del av IoT. Här är min syn på systembehovet då fokus ligger på hårdvaran för effekthantering eller power management som det heter på engelska.
+ Läs mer
Swerea IVF: Vem har ansvaret för tillförlitligheten i kretskort?
Av Per-Erik Tegehall, Swerea IVF
article thumbnail12/1 Som rapporterades i förra numret av Elektroniktidningen har resultaten från ett FFI-projekt om ”Blyfri elektronik för krävande fordonsapplikationer” visat att det finns en betydande risk för att livslängden av lödfogar till många QFN- och BGA-komponenter inte klarar kraven ens för hytt/kupé-miljö i fordon. Fordonstillverkare har ofta krav på att elektronikenheter ska kvalificeras enligt ISO 16750 men projektet visade att testning enligt denna standard inte är relevant för att upptäcka den här typen av livslängdsproblem. Detta påpekas för övrigt i inledningen av standarden där man anger att ”ISO 16750 inte nödvändigtvis säkerställer att miljö- och tillförlitlighetskraven för lödfogar, lödfria fogar, integrerade kretsar, och så vidare är uppfyllda”.
+ Läs mer

++
9/1Synopsys: Utveckla fordonselektronik i virtuell hårdvara
8/1Melexis: Från hjälpsystem till autonoma fordon
7/1Ericsson: Digital kraft förenklar
16/12Freescale: Radar och funktionell säkerhet
28/11Så byggs nya Android om från grunden
27/11Blyfritt är inte problemfritt
24/11Swiftmode: Rätt rengöringsduk ger bättre pastatryck
6/11Kemet: Rätt kondensator tänjer systemets livskraft
4/11Avnet Abacus: Sensorvärlden fordrar liten och billig kraftmatning
2014-10-09Digi-Key: FPGA:an ger många processoralternativ
2014-10-09EyeKnowHow: Prestandatester ger inte hela bilden
2014-09-22IDT: Programmerbara klocklösningar ger lågt gitter, är energisnåla och tar liten plats
2014-09-09Keysight: Nya användargränssnitt gör oscilloskopen enklare att använda
2014-09-09Rohde & Schwarz: Jitteranalys med oscilloskop
2014-09-08Tektronix: Analoga särdrag avslöjar digitala fel
UR ARKIVET: 2014-06-13Altera: OpenCL ger snabb utveckling och enkel flytt
UR ARKIVET: 2014-06-11Linear: Smart sensornät hittar din p-plats
UR ARKIVET: 2014-06-10Texas Instruments: Fjädrarna i sängen kan övervaka andningen
UR ARKIVET: 2014-06-09Cypress: Stora skärmar en utmaning för pektekniken
UR ARKIVET: 2014-05-09Percepio: Mjukvarutrace synliggör buggar i Linuxsystem
UR ARKIVET: 2014-04-17Freescale: Kinetis M isolerar juridisk programkod
UR ARKIVET: 2014-03-31Microchip: Så talar Android med sina tillbehör
UR ARKIVET: 2014-03-31IS2T: Java är rätt val för komplexa applikationer
UR ARKIVET: 2014-03-28Altium: Så konstruerar du rigid-flexkort
UR ARKIVET: 2014-03-06Anritsu: Bättre simulera än mäta på mobilnät
UR ARKIVET: 2014-03-06Agilent: LTE och radar kan samexistera
UR ARKIVET: 2014-02-14Freescale: Skräddarsydda systemkretsar avstyr krocken
UR ARKIVET: 2014-02-14MSC:Fyll cellen, tack!
UR ARKIVET: 2014-02-07Ericsson: Digital kraft gör det svåra enklare
UR ARKIVET: 2014-01-09Linear: Effektiva batterier med balanserade celler
UR ARKIVET: 2014-01-09Murata: Keramiska kondensatorer för elbil och hybrid
UR ARKIVET: 2013-12-03Altium: Trygga komponenterna i valvet
UR ARKIVET: 2013-12-03Cadsoft: Tio tidlösa regler för kretskortsdesign
UR ARKIVET: 2013-12-02Tolpagorni: Många små steg leder till målet
UR ARKIVET: 2013-11-27ARM: Inbyggd signalbehandling tar plats i analogt
UR ARKIVET: 2013-11-18Arrow: Hårda kärnor möter hårda fpga-krav
UR ARKIVET: 2013-10-29Toshiba: MOSFET med integrerad diod ger bättre verkningsgrad
UR ARKIVET: 2013-10-28CUI: Moment 22 för digital kraft
UR ARKIVET: 2013-10-15National Instruments: Kommersiellt realtidslinux ritar om kartan
UR ARKIVET: 2013-10-02Congatec och JLT: Tålig dator guidar föraren precist
UR ARKIVET: 2013-10-02Farnell: Våg med uppkopplade 32-bitarsprocessorer
UR ARKIVET: 2013-09-26Ansys: Snabba seriella bussar kräver parametrisk simulering
UR ARKIVET: 2013-09-05National Instruments: Hur hittar du rätt i datagruset?
UR ARKIVET: 2013-09-05Agilent: Frekvensdomänmätningar: Spektrumanalysator eller oscilloskop?
UR ARKIVET: 2013-09-03Rohde & Schwarz: FFT-baserade mätmottagare ger snabbare EMI-mätningar
UR ARKIVET: 2013-06-24Rutronik: SAW-komponenten lever på sin fördröjning
UR ARKIVET: 2013-06-24Micron: Många fördelar med programmering av flash på kortet
UR ARKIVET: 2013-06-11LSI: Nästa generations infrastruktur kräver smartare kisel
UR ARKIVET: 2013-06-03Detta kan du göra med grafen
UR ARKIVET: 2013-05-30Linear: Snart kan sensorer placeras var som helst
UR ARKIVET: 2013-05-30Analog Devices: Mikromekanik utmanar fiberoptiska gyron för precisionsstyrning
UR ARKIVET: 2013-04-30Data Modul: USB-minnet ­ uppgraderar kortets programvara
UR ARKIVET: 2013-04-30Silicon Labs: En energisnål design kräver finlir i flera steg
UR ARKIVET: 2013-04-04Cypress: USB 3.0 ger mobila enheter supersnabb dataöverföring
UR ARKIVET: 2013-04-03Rutronik: Energisnål Bluetooth på frammarsch
UR ARKIVET: 2013-03-06Murata: Stäm av för bättre resultat
UR ARKIVET: 2013-03-06Maxim: Så säkrar du din verksamhet
UR ARKIVET: 2013-02-21ST-Ericsson: därför är två kärnor bättre än fyra
UR ARKIVET: 2013-02-19Kontron: SSD-partitionering trotsar logiken
UR ARKIVET: 2013-02-02Microchip: Digital styrning gör LED-belysningen intelligent
UR ARKIVET: 2013-02-02National Instruments: Robotar behöver kunna se
 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Annons
Annons
Anna, A-C, Jan, Per
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys