Annons

torsdag 7 maj 2015vecka 19
twitterfblinkedin
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

En tjuga gör oscilloskopet till logikanalysator Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Per Henricsson (per@etn.se)

2012-05-21 En tjuga gör oscilloskopet till logikanalysator

En buffertkrets, några motstånd och lite kod. Mer behövs inte för att förvandla ett digitaloscilloskop till en enkel fyrkanalig logikanalysator.


Den som tycker att även enkla logikanalysatorer som Bus Pirate eller Logic Sniffer kostar för mycket eller har för dålig prestanda får hjälp av den finska bloggaren Joonas Pihlajamaa som med hjälp av en buffertkrets och elva motstånd skapat en fyrkanalig logikanalysator för lite drygt tjugo kronor.

Beroende på oscilloskop fungerar det upp till cirka 40 MSa/s.

Lösningen baseras på en fyrkanalig bufferkrets från NXP som är högimpediv och därmed kan fungera som ingång till probarna. De fyra utgångarna på bufferkretsen är hopkopplade via ett motståndsnät som skapar 16 spänningsnivåer. Dessa detekteras sedan av oscilloskopet och den kodsnutt Joonas skrivit för sitt oscilloskop, ett Picoscope 2204, omvandlar sedan spänningsnivåerna till de ursprungliga logiska nivåerna på de fyra ingångarna. Men det går såklart bra med vilket oscilloskop som helst även om man då får skriva sin egen kod.

Byggbeskrivning och källkod finns på Joonas blogg (länk).
Annons
Annons
Vattenfall först med trådlös laddning
article thumbnailigår 20 elbilar som laddas trådlöst. Det ska Vattenfall testa under året i Göteborg och Stockholm.
Labview för makers
article thumbnailigår Det grafiska programmeringsspråket Labview är lättanvänt och kraftfullt men alldeles för dyrt för att passa makerrörelsen eller hobbyprojekt. Nu ändrar National Instruments på den sanningen med Labview Home Bundle som inte kostar mer än 49 dollar.
Skriv ut akustiskt gränssnitt till mobilen
article thumbnailigår Placera ett rör med små hål – tänk blockflöjt! – mellan mobilens högtalare och mikrofon. När användaren täcker olika hål låter ljudet annorlunda och kan styra ett gränssnitt. Det är en av de idéer som utforskas i projektet Acoustruments. Tanken är att användaren ska kunna 3d-printa egna skräddarsydda rör som använder akustik för att styra mobilen.
System som aldrig får krascha
article thumbnailigår En pacemaker får aldrig sluta fungera och ribban ligger lika högt för många andra medicin­tekniska apparater. Därför tredubblas ofta hårdvaran med stor energiförbrukning och högt pris som följd. Det Chalmersledda EU-projektet Desyre (on-Demand System Reliability) har tagit fram en ny arkitektur som ger 28 procent lägre energiförbrukning och 48 procent mindre kiselyta trots att lösningen ger nio gånger lägre felfrekvens.
NCAB köper Ulf Andersson Elektronik
article thumbnailtis Mönsterkortsgiganten NCAB köper konkurrenten Ulf Andersson Elektronik i Gävle och de fem anställda. Ingen köpeskilling uppges.
Upp till bevis för lågtröskel-cpu:n
article thumbnailtis ”Den kommer aldrig att kunna massproduceras” sade konkurrenten om uppstickaren Ambiqs supersnåla Cortex M4F-processor Apollo. Men nu plockar distributören Future in den i sitt sortiment, och massvolymer lovas till tidigt i sommar.
Axis breddar med tv-kameror
article thumbnailtis Lundabolaget Axis är världsledande på digital övervakningskameror så steget till tv-tillämpningar är inte så stort. De nya kamerorna som också förmedlar ljudet är tänkta för bland annat föreläsningssalar, konferensrum, idrottsarenor och trafikinformation.
Svenska solglasögon har Armprocessor
article thumbnailtis Ett par solglasögon med justerbar skuggning, UV-mätare, Bluetooth, trådlös laddning och Arm Cortex M3-processor – det kommer snart designkonsulten Top Notch att lansera på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter.
Radar räddar integriteten
article thumbnailtis Det dyker upp allt fler kameror som spanar på oss. Det gäller allt från fartkameror längs med vägarna via övervakningskameror på bussarna till kameror i butiker och på offentliga platser. De är så vanliga att man inte längre tänker på dem.
Konsult med egen radar
article thumbnailtis Göteborgsbaserade Qamcom är något så ovanligt som ett hårdvaruinriktat konsultbolag med egna produkter. Det handlar om en radar på 77 GHz som bland annat kan användas för aktiv säkerhet till jordbruksmaskiner, lagertruckar och anläggningsmaskiner och för övervakning av järnvägskorsningar och industriområden.

Senaste nytt Elektroniktidningen
månTI:s radiokretsar nu inklusive Sigfox
månVäderkameran som räddar liv
mån2730 gitter för bättre stål
månSvenska studenter i IEEE-final
månIntel vill fortfarande köpa Altera
30/4Arrow satsar på Linux på ARM
30/4Windowsmobiler är Arduinomoduler
30/4Sivers IMA vill få dig att använda radar
30/4Habia Cable varslar 36
30/4Vadsbo Innovation blir Switchtech
29/4App ersätter dyra labbtest av sömnproblem
29/4Avnet samordnar Silica och Memec
29/4HMS översätter protokoll åt Xilinx
29/4Avancerad kretskortsdesign för små team
29/4Google vill köpa och desarmera dina patent
29/4OSE får minst två år till
28/4Everlight och Nichia fäller varandras patent
28/4Norsk sensor ser via radio
28/4Känner induktivt med flera kanaler
28/4Äldre sover tryggare med radarövervakning
 
Svenska elektronikkonsulter
200 företag
Senast uppdaterad:
Eldevice AB i Göteborg.
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Annons
Annons
Anna, A-C, Jan, Per
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys