JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Google AraKina levererar Ara-processor till Google

Kinesiska halvledartillverkaren Rockchip har fått en beställning från Google – en processor specialsydd för Googles komponentiserade mobiltelefonplattform Ara.
Den tredje versionen av Googles Ara-plattform kommer att stödjas av en app-processor levererad av kinesiska Rockchip. Finessen är att den stöder det gränssnitt kallat Unipro Uniport-M som används för att sy samman hårdvarumoduler i Ara. Den behöver därmed ingen extern bryggkrets för ändamålet.

Rockchips starka marknadsposition ligger idag i app-processorer för billigare mobiltelefoner.

Idén med Ara är att bygga mobilen av komponenter som kunden kan byta ut – kanske för uppgraderingar, reparationer, för utlåning, eller olika användningsfall. ”Idag väljer vi mobil för kameran men i morgon kan vi välja kamera för mobilen”, säger Google.

Google Ara

Den första allmänt tillgängliga produkten ska släppas i januari för 50 dollar och består av ramverk, skärm, batteri, billig cpu-modul och wifi. Utvecklingssatser av version 1 av Ara skeppas sedan i somras. Version två av Ara är inte klar med redan tidigt näsa år hoppas Google kunna demonstrera version 3 som ska innehålla Rockchips processor.

Google hoppas att Ara ska skapa ett gigantiskt ekosystem av modulleverantörer, med moduler för alla tänkbara ändamål: kameror, extrabatterier, medicinteknik, laserpekare, skrivare, sensorer, spelstyrenheter och kortläsare.

Konceptet ska vara miljövänligt. Det ska också gå att ta fram billiga mobiler. Modultillverkarna behöver inte betala avgifter eller licenser till Google.

Modulerna sitter ihop med magneter och ska klara hot-swap. Gränssnittet mellan dem är Unipro Uniport-M och från MIPI Alliance. Unipro har utvecklats under tio år och släpptes 2011. Initiativtagare var Nokia och Philips. Det stöder upp till 128 anslutna enheter och 24 Gbit/s.

Google själv kommer att tillverka ett ramverk i tre storlekar. De inkluderar bland annat ett litet batteri för att göra hot-swap-batteribyte möjligt.

Taiwanesiska Quanta – världens största notebooktillverkare – hjälper Google med tillverkningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)