JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Telekomjätten Ericsson siktade på att bli trea på tunna LTE-modem. Men den tuffa konkurrensen tvingar företaget att kasta in handduken.
– Vi har slutfört den första fasen av modemstrategin genom att framgångsrikt leverera Ericsson M7450 modemet. Givet dynamiken på modemmarknaden och utvecklingen på marknaden för small cells och inomhustäckning, tror vi emellertid att en omfördelning av resurser är mer fördelaktigt för Ericsson koncernen och även för våra kunder, säger koncernchefen Hans Vestberg i dagens pressmeddelande.

I praktiken innebär det att delar av de anställda kommer att flytta över till radioutvecklingen. Ericsson säger sig ha behov av 500 utvecklare till produkter som småceller, energieffektivitet och M2M-kommunikation.

Ericsson tog tillbaka modemverksamheten efter skilsmässan från ST Microelectronics sommaren 2013. Planen var att slå sig in på marknaden för dyrare smartmobiler där applikationsprocessorn och modemet inte alltid hinner integreras på grund av kravet att snabbt komma ut på marknaden.

Men uppenbarligen hade Ericsson missbedömt både konkurrensen och att tillverkarna allt mer använder integrerade lösningar även för den typen av produkter, inte bara för enklare smartmobiler.

Ericssons första modem, M7450, har en digital krets för basbandet och en krets för rf-delen. Tillsammans med effektförstärkare, en krets för power management och några andra kringkretsar klarar modemet de fem mobilstandarderna LTE FDD/TDD, HSPA+, TD-SCDMA och GSM.

Även om det finns kunder som designat in M7450 har modemet ännu inte genererat några intäkter och enbart i år kommer modemverksamheten att kosta 2,6 miljarder kronor. Genom att lägga ned den räknar Ericsson med att göra en betydande besparing under nästa år även om företaget inte berättar hur mycket det handlar om.

Affärsenheten Modems sysselsätter runt 1800 personer inklusive konsulter varav cirka 800 finns i Lund. Hur dagens beslut påverkar Lund är oklart.

Läs en längre intervju med dåvarande chefen Mats Norin (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)