JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

http://www.etn.se/images/stories/-2014/9/gest.jpgStyr mobilen genom att peta på radiovågorna

10 försökspersoner gav 14 olika kommandon till en mobiltelefon genom att reflektera mobilsignalen med händerna.  87 procent av kommandona uppfattades korrekt. Forskarna tror sig ha hittat en mycket strömsnål teknik för geststyrning.
Innan kommandona fungerade behövde telefonen kalibreras för varje enskild användare. Det som adderas till telefonen är en beräkningskretsar och en liten antennrad som avlyssnar de reflekterade mobilsignalerna.

Forskarnas huserar i Washingtonuniversitetet och de kallar sin patentsökta teknik för Sideswipe. Matt Reynolds och Shwetak Patel heter forskarna.

Tysta ringsignalen, svara i telefonen eller byta låt på mp3-spelaren är exempel på kommandon man kanske vill kunna ge utan att behöva plocka fram telefonen.

Idén att styra genom att manipulera radiovågor är inte ny – den användes i det elektroniska musikinstrumentet theremin redan 1928. Dessutom utforskas delvis konkurrerande teknik idag i projekt som Allsee och Wisee.

Washingtonforskarna säger sig ha en fördel i att de bara använder sig av telefonens vanliga signalering och att mottagarna är effektsnåla. Det ska betyda att tekniken ska kunna så energisnål att den inte påverkar mobilens batteritid.

Teknik för geststyrning som används i dag – som att filma händerna – kräver betydligt mer energi och beräkningar. Och fungerar inte med mobilen i fickan eller handväskan.

Forskarna arbetar nu med att integrera hårdvaran till en plug and play-modul som kan byggas in i smarttelefoner.

De ska presentera sin teknik på en ACM-konferens i Honolulu den 8 oktober.

KÄLLA: Physorg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)