JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Erik Ringaby, Per-Erik ForssénSlut på skakiga mobilvideor

Suddiga bilder och skakiga videor tagna med mobilen går att snygga till med en teknik utvecklad vid Linköpings universitet. Den nyblivna doktorn Erik Ringaby och hans handledare Per-Erik Forssén har startat ett företag för att kommersialisera metoderna.
Mobiltelefoner har elektroniskt rullande slutare som skannar av bilden rad för rad. Eftersom det är svårt att hålla mobilen stilla blir bilderna lätt förvrängda och i värsta fall kan man känna sig sjösjuk när man tittar på filmen.

Erik Ringaby har under sina doktorandstudier vid Linköpings universitet tagit fram metoder där en smart algoritm kan skatta kamerans rörelse utifrån ett antal bilder som tas i snabb följd. Genom att välja ut ett antal punkter i bilden och jämföra dem med samma punkter i nästa bild får man fram kamerarörelsen och när den är känd kan man sedan flytta bilden rad för rad till rätt position.

Han har även tagit fram ett virtuellt stativ för mobilkameran som gör att du kan ta betydligt bättre bilder i dåligt ljus. Det är svårt att hålla kameran stilla då slutartiden ökar, men med hjälp av data från mobilens gyro och matchning av punkter från flera olika bilder går det att öka skärpan högst betydligt.

I första hand har han och handledaren docent Per-Erik Forssén konsumentmarknaden i sikte, men arbetet har också industriell betydelse i robot och datorseendesystem, där det ofta används kameror med rullande slutare.

Erik Ringaby och Per-Erik Forssén har nu startat ett företag för att kunna kommersialisera metoderna från doktorsavhandlingen.

Här finns en video som förklarar tekniken (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)