JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nätkurs för dig som är nyfiken på grafen

I början av 2015 startar Chalmers sin första mooc, massive open online course, en öppen och gratis nätkurs för alla med en dator. Kursen blir världens första mooc om supermaterialet grafen.
ChalmersX är samlingsnamnet för alla Chalmersmoocar som erbjuds på utbildningsplattformen EDX. Det är samma plattform som används av bland annat MIT, Harvard, UC Berkeley och Tokyouniversitetet. Med en uppkopplad dator som redskap kan kursdeltagare i hela världen ta del av videoföreläsningar, diskussioner, lösa uppgifter och skriva tentamen.

– Tidigare har vi spridit kunskap främst regionalt och nationellt. Nu möjliggör tekniken global kunskapsspridning – vi kan nå de som behöver kunskapen, oavsett var i världen de befinner sig, säger Maria Knutson Wedel, vicerektor med ansvar för utbildningsfrågor på Chalmers i ett pressmeddelande.

Chalmers första mooc blir en introduktion till supermaterialet grafen: Introduction to Graphene Science and Technology. Det är ett ämne som ligger i forskningsfronten, och som är föremål för EU:s största forskningssatsning någonsin – det chalmersledda Graphene Flagship.

Kursen leds av grafenforskaren Jie Sun. Han tog initiativ till moocen eftersom han såg att det finns behov av storskalig utbildning inom grafen.

– Genom den öppna nätkursen vill jag ge deltagarna grundläggande kunskaper om grafen, säger han. En ingenjör ska efter kursen kunna avgöra om grafen är lämpligt för företagets produkter, och en student ska kunna avgöra om ämnet är intressant för vidare studier.

ChalmersX-kurserna blir inga traditionella 45-minuters föreläsningar inspelade på film. Lärarna som utvecklar kursen analyserar vilka koncept de vill att deltagarna ska få med sig. Innehållet kokas sedan ner till kortare videosnuttar på 5–7 minuter.

Mer information om kursen finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)