JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Kampen att få in egen patenterad teknik i 5G-standarderna är i full gång. Och allt fler företag har insett värdet av att äga intellektuella rättigheter i telekomvärlden.
Arbetet med att standardisera efterföljaren till 4G har börjat och branschföretagen vässar armbågarna – det är viktigt att få in sina egna lösningar i 5G-standarderna för att kvalificira sig för medlemskap i patentpoolerna och för att kunna kräva in licenspengar.

Tekniken i sig finns i stor utsträckning klar, men arbetet med att sätta standarderna har nyss börjat.

Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei, och Nokia är några av de centrala aktörerna på systemsidan. På komponentsidan hittar vi bland annat Intel, InterDigital, Qualcomm och Samsung. Också flera mobiloperatörer, nyföretag och akademiska institutioner försöker få en del av kakan.

– Alla viftar redan för fullt med sina 5G-flaggor, trots att 5G-definitioner och visioner ännu är ganska vaga, säger forskningschefen Philip Solis i ett pressmeddelande från ABI Research.

Målet är att styra standarderna mot den egna kompetensen och till teknik  där man redan gjort teknikutveckling. Och framför allt: mot lösningar som man har patent på. 

Allteftersom mobilgenerationerna avlöst varandra har fler och fler företag insett det ekonomiska i att få in sin teknik i telekomstandarderna – man vill vara den som skickar ut licensfakturor, inte den som tar emot dem.

Google är ny i leken. Företaget är numera bredbandsleverantör och gör projekt med internetdistribution via ballonger. I somras köpte företaget Alpental och dess 60 GHz-kommunikationsteknik.

Apple har länge haft telekominkomster genom sitt medlemskap i videopatentpoolen MPELG LA. I september blev företaget dessutom medlem i operatörsalliansen NGMN (Next Generation Mobile Networks) som just nu är fokuserad på 5G

– Vi kan vänta oss striden om att få in sin IP i standarder kommer att bli ännu hårdare än den var för 4G, säger Philip Solis.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)