JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Finska Jolla fyller på kassan

Mobiltelefontillverkaren Jolla har tagit in tio miljoner euro i nytt kapital och dessutom genomfört en lyckad crowdsourcingkampanj för sin kommande surfplatta.
När Nokia bestämde sig för att dumpa det Linuxbaserade operativsystemet Meego hoppade ett antal anställda av och startade Jolla. För ett år sedan kom produktionen av den första smartmobilen igång och snart är det dags för den första surfplattan. Bägge kör Sailfish, Jollas vidareutveckling av öppenkodsdelarna i Meego med ett egenutvecklat gränssnitt.

Även om Jolla har en entusiastisk supporterskara behövs en hel del pengar för att kunna etablera sig i mobiltelefonbranschen. Företaget, som har drygt hundra anställda, har nu fyllt på kassan med tio miljoner euro vilket kan adderas till de 24 miljoner euro som tagit in sedan starten. Varifrån pengarna kommer eller hur de ska användas framgår inte av pressmeddelandet.

Däremot var gräsrotskampanjen på Indiegogo, som kan ses som ett test av intresset för den kommande surfplattan, lyckad. Redan två timmar efter start hade målet på 380 000 dollar nåtts och totalt har 11 000 blivande kunder satsat 1,82 miljoner dollar.

Men Jolla vill trots det inte se sig som ett hårdvarubolag.

– 90 procent av vår verksamhet är mjukvaruutveckling, det vill säga Sailfish. Det finns många stora spelare i världen och vi låter dem fokusera på hårdvaran. Vår kärnverksamhet har alltid varit och kommer alltid att vara mjukvaran, säger företagets styrelseordförande Antti Saarnio i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)