JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Microsofts AR-glasögon imponerar

Sätt på dig Microsofts halvgenomskinliga glasögon, och plötsligt har du den virtuella världen från spelet Minecraft framför dig på köksbord och golv. ”Awesome”, ”Extraordinary” och ”Completely amazing”, säger de första pressröster som fått testa Microsofts skärmglasögon Hololens.
Plötsligt öppnas ett litet hål i din fysiska dörr. Du går fram och kikar – och ser en hel virtuell värld genom hålet.

Verkligheten du ser genom skärmen blandas med en datorgenererad överlagrad bild som hålls synkad med verkligheten när du vrider på huvudet. Det kallas AR (augmented reality).

Expert
Expertens instruktioner ritas upp i luften framför dig.

Glasögonen är en komplett pc
Hololens
De överlagrade datorobjekten beskrivs som nästa lika levande som den verkliga verkligheten och de följer med helt utan tidsfördröjningar när du tittar på dem från olika håll.

Glasögonen är en komplett pc. De kör Microsofts operativsystem Windows 10 och kommer att släppas i samband med att det operativsystemet släpps senare i år.

Namnet Microsoft Hololens är inspirerat av science fiction-serien Star Treks AR-miljö Holodeck. Microsoft beskriver den virtuella objekten i AR-miljön som hologram.

Glasögonen lanserades hos Microsoft i Redmond igår – pressen fick kliva in i en AR-version av det svenska spelet Minecraft. The Verge tror att Minecraft kan bli en killer-app för Hololens – värd de 2,5 miljarder dollar Microsoft betalade för Mojang.
 
Hololens innehåller en specialutvecklad hjälpprocessor kallad ”HPU” holographic processing unit.

Microsoft demonstrerade också en version av internettelefoniprogrammet Skype där samtalsparterna kunde se och skapa grafik i varandras rum. Reportern fick ringa upp en elektriker som hjälpte honom att läsa ett problem genom att rita pilar i luften framför honom.

– Känslan var som att någon dykt upp i ditt huvud och hjälpte till. Det var nästan lite väl påträngande, kommenterar han.

Tredjepartsutvecklare kommer att kunna släppa appar till glasögonen. Målgruppen är både konsument och företag.

Microsoft tjänar mycket pengar på programvara, men det är på hårdvarusidan företaget  historiskt visat framfötterna, särskilt inom användargränssnitt. Hololens är den senaste i en serie sådana produkter – från datormöss, tangentbord och joysticks till Pixelsense och Kinect.

Alex Kipman heter den projektansvarige på Microsoft för Hololens. Det är samme man som ligger bakom Microsoft Kinect. Och den här gången behöver du inte bygga om lägenheten för att kunna använda hans användargränssnitt. Tvärtom – användargränssnittet bygger om sig efter lägenheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)