JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
EMBEDDED WORLD Lynx Software porterar sin hypervisor Lynx Secure och sitt operativsystem Lynx OS 7 till ARM.
Lynx Secure
En hypervisor är en mjukvarukomponent som förvandlar en fysisk processor till flera stycken virtuella processorer. Den tydligaste användningsfallet är konsolidering – att köra flera datorsystem på samma hårdvara. För driftsäkerhet, datasäkerhet och realtid krävs att hypervisorn exakt måste kunna hushålla med cpu-tid och avgränsa resurser så att kritiska system exempelvis får de cpu-tidsluckor de behöver och inte läcker information exempelvis via rester av data som ligger kvar i cacheminnet.
 
Lynx OS 7
Lynx OS är ett operativsystem som säger sig ha en högre grad inbyggd säkerhet än konkurrenter som Linux. Lynx komponenter bygger vattentäta skott mellan programmen som körs på processorn för att skydda realtidsegenskaper och information.

Lynx OS har enligt Lynx också en bättre modell för systemrättigheter än Linux. Det finns i Lynx OS inte automatiskt en root-användare som om den blir komprometterad kan göra exakt vad som helst, utan alla behörigheter för användare tilldelas uttryckligen. Samtidigt stöder Lynx OS, liksom Linux gör, API-standarden Posix och multikärnor.

Med hjälp av Lynx Secure kan du köra både Lynx OS 7 och Linux på samma processor.
–  Kul att se att ni äntligen hoppar på tåget! kommenterar Ian Ferguson på Arm Holdings under Lynx presskonferens på mässan Embedded World, som avslutades igår i Nürnberg.

Vad gäller hypervisorn Lynx Secure var det en kraftfullt underlättande faktor att de senaste versionerna av ARM för både 32 och 64 bitar har hårdvarustöd för virtualisering vilket gör det betydligt enklare att bygga en hypervisor. Stödet finns i 32-bitarna Cortex A7 och A15, och i alla 64-bitare.

64-bitarna lockar mest. De två allra första processorer som ska stödjas av Lynx Secure är Freescales kommunikationsprocessor QorIQ och Xilinx processor Zynq Ultrascale Plus. Den senare består av en Cortex A53-fyrkärna och programmerbar logik.

Vad gäller Lynx OS 7 kommer det att stödjas på Cortex A-processorer eftersom dessa har MMU. Först ut blir processorer från Freescale, TI och Xilinx, och kort från Freescale, GE och Curtiss Wright.

Som alla andra suktar Lynx efter IoT-marknaden. Lynx pekar på att IoT håller på att skapa en ny kategori av kunder med mycket lite IT-kompetens – kommuner, träningsredskapstillverkare, försäkringsbolag – med kärnkompetenserna på andra håll än säkerhet. De behöver komponenter som är säkra från grunden.

Företaget konstaterar att de flesta sensorer byggs i ARM. Dagens IoT-gateways använder x86 och Power, men tycks vara på väg att migrera till ARM också de.

Men IoT-noder ligger väl utom räckhåll för den kraftfulla och därmed strömslukande Cortex A-familjen? Kanske inte. Företaget pekar på den spännande osäkerhet som råder just nu när det handlar om var intelligensen i Internet of Things ska läggas – i molnet, ”cloud computing”, eller närmare ändnoderna, ”fog computing”.

Lynx hoppas på det senare, att lite tyngre processorer ska förbearbeta de data som myriaderna av ändnoderna samlar ihop, innan de skeppas upp i molnet. Intelligens i noderna kan också krävas för snabba beslut som inte har tid att gå omvägen över molnet.

Lynx drar sig inte ens för att tala om Lynx OS i sensorhårdvaran – ”intelligenta sensorer”. Samtidigt som man med sitt fokus på säkerhet inte kan låta bli att varna för att inte gå till överdrift – ju mer intelligens man stoppar in i en komponent desto fler attackvägar öppnar man, desto sårbarare blir systemet.

Säkerhet var ett stort undertema till Internet of Things under konferensen Embedded World. Lynx fångade förhållningssättet bra – när det gäller inbyggda system måste vi anta att någonting attackerar oss så fort vi kopplar upp oss.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)