JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Simics simulerar processorer i Simulink

Två av simulatorvärldens giganter har mötts och nu är det som resultat möjligt att göra processor-in-the-loop-testning (PIL) i Mathworks Simulink – utan fysisk processor. Istället simuleras processorn i Wind Rivers verktyg Simics.
Du slipper trassla med fysiska kort, nätverksuppkopplingar och installationer av operativsystem. Istället klickar du på en knapp i gränssnittet, och så är processorsimulatorn inkopplad. Simuleringen är i flera avseenden till och med exaktare: det fysiska processorkort kanske inte är den slutliga och den fysiska kommunikationen är kanske inte pålitlig.

Dessutom finns ingen hårdvara att snåla på – alla utvecklare kan få en egen virtuell processor på sin arbetsplats. Och så öppnar simuleringen för automatisering och enklare samarbete mellan utvecklare.

Konstruktörer utvecklar enligt Wind River allt oftare mot modeller snarare än mot labbhårdvara. Modellen står ofta i centrum för utvecklingsprojektet från kravfasen och till och med ända fram till testningen.

Wind River har tagit fram möjligheten till PIL-testning i samarbete med Mathworks. Koden som körs i den simulerade processorn är den som genereras av Embedded Coder från en Simulinkmodell.

Produkten Simics PIL integration for Simulink finns att köpa från och med idag.

Simics är en svensk produkt, köpt år 2010 av Wind River, som i sin tur sedan 2009 är ett dotterbolag till Intel. Wind River sorterar in Simicsverktygen i sin IoT-portfölj Helix, som företaget presenterade i februari på mässan Embedded World i Nürnberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)