JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Din Iphone – forskarnas testlabb

Apple släpper öppen källkod som hjälper medicinforskare att bygga Iphone-appar för sina försökspersoner.
De första apparna utvecklade via Apple Researchkit finns redan i Apples app-butik. 60 000 personer har laddat hem olika appar för att hjälpa forskare samla data om om astma, bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Parkinsons sjukdom.

Programbiblioteket ResearchKit  innehåller de grundläggande komponenter som en forskare behöver för att utveckla en Iphone-app som forskningsobjektet i en studie sedan själv kan använda.

AaahEn av poängerna med att ”forska via smarttelefon” är främst att det är billigt. Det blir realistiskt att göra studier på tiotusentals personer snarare än de hundratals man kan få tag på genom att sätta upp anslag för att få tag på försökspersoner. Och man kan få ett bättre urval.

En annan poäng är sensorna. Smarttelefonaner är vandrande laboratorier med gps, accelerometrar, tillbehör som glukosmätare och snart även Apple Watch, som mäter puls.

Forskare behöver inte längre förlita sig på självrapportering av rörlighet – den känner telefonens accelerometer och gps till. Forskare kan också be patienter göra experiment som loggar sensorvärden. De kan be patienten säga "aaah". De kan be patienten knacka snabbt.

I ResearchKit finns tre komponenter. Den första skapar ett formulär för att inhämta användarens tillstånd för att genomföra studien, för att exempelvis ge tillstånd för mobilen att ladda upp data från telefonen. Här finns också möjligheter att presentera studien genom att exempelvis visa upp en film.

Den andra komponenter genererar enkäter och den tredje skapar aktiviteter som involverar Iphones sensorer.  Dessutom kan du skriva och addera dina egna programkomponenter.

Researchkit är öppen källkod.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)