JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Renesas släpper ny C-kompilator

Den nya kompilatorn heter CC-RL och hanterar kod för Renesas 16-bitars processorfamilj RL78. Den ersätter Renesas egen internt utvecklade kompilator och ska enligt Renesas sänka strömförbrukningen och öka prestanda hos kompilerad kod.
Den nya kompilatorn finns tillgänglig i Renesas Eclipsebaserade utvecklingsmiljö E2 (e2).

Det är inte var dag som en ny C-kompilator ser dagens ljus. Om man gräver en stund i dokumentationen upptäcker man att CC-RL är baserad på öppenkodsprojektet LLVM. Det är samma programbibliotek som Renesas redan använder för att implementera sin egen kompilator till sin 32-bitarsarkitektur RX.

Enligt Renesas har man tagit fram CC-RL för att möta ökade krav på för det första prestanda och funktionalitet i motordrivna system, och för det andra ökade krav på strömsnålhet inom medicinska tillämpningar och i brandvarnare.

CC-RL ska enligt Renesas ge ”betydligt” bättre prestanda för C-kod än Renesas tidigare kompilator. Orsaken är att den använder modern optimeringsteknik. Den ska också generera kod som ger sex gånger bättre prestanda på interruptresponser.  

Vad gäller den förbättrade strömkonsumtionen kommer den som ett resultat av högre prestanda – när uppdragen blir klara snabbare, går det också att gå i viloläge snabbare.

Dessutom minskar kodstorleken med tio procent.

Ytterligare en nyhet är att CC-RL – i alla fall i betalversionen av E2 – kan kontrollera att C-kod uppfyller kodningsstandarden MISRA-C:2004 vilket betyder att kompilatorn larmar för  buggfarlig kod.

Och, sist men inte minst, innebär förstås bytet till LLVM på sikt en avlastning för Renesas utvecklare.

– LLVM ger oss en mycket bra kompilatorkärna som är lätt att underhålla vilket innebär att våra verktygsutvecklare kan fokusera på att optimera för våra kretsar, skriver Renesas i ett mejl till Elektroniktidningen.

Renesas tidigare RL78-kompilator är baserad på intern kod.

RL78-utvecklaren har ytterligare två alternativ att välja mellan vid sidan av CC-RL. Dels finns en kompilator från projektet Kpit Gnu och dels finns svenska IARs kompilator för RL78.

CC-RL släpps på måndag, den 20 april.

LLVM-projektet startade år 2000 på Universitetet i Ilinois och blir allt populärare. Andra CPU-arkitekturer som stöds av LLVM är x86, Arm, Mips, PowerPC och Sparc. 

RL78 sticker ut lite grand i gänget genom att vara en 16-bitarsarkitektur. Å andra sidan meddelade Intel i januari att företaget just tagit fram stöd för 16-bitars x86 i LLVM.

LLVM-baserade kompilatorer finns idag för alla typer av programspråk – från Lisp och Fortran till Swift och Go.  Apple och Sony finns bland användarna. Till och med Microsoft annonserade för ett par dagar sedan att företaget håller på att ta fram en ny LLVM-baserad kompilator för sim plattform Dotnet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)