JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nu ska industrin klippa tråden


Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate, STC får 15 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att utveckla trådlösa sensornät som skördar sin egen energi och är skräddarsydda för industrin.
Forskningsprojektet heter Asis (Autonomous Sensors for Industrial Wireless Sensor Networks) och ska pågå under fyra år framåt. Här ska tre forskargrupper från olika discipliner på universitetet samarbeta.

– Projektet är en unik möjlighet för oss att angripa en gemensam forskningsutmaning från olika forskningsområden på ett koordinerat sätt. Att samverka mellan olika discipliner passar projektet väldigt bra och jag tror att vi genom synergin snabbare kan nå tekniska lösningar som är tillämpbara i industrin, säger Bengt Oelmann, projektansvarig och professor i elektroniksystemkonstruktion.

Dagens trådlösa sensornät klarar inte industrins höga krav. De är dessutom beroende av batterier som kräver service och underhåll.

Det finns många fördelar med att byta ut dagens trådbundna sensornät till trådlösa dito; installationskostnaden sjunker drastiskt, trådlöst är lätt att flytta och sladdlösheten gör det möjlighet att mäta på helt nya platser. Det sistnämnda gör dessutom att industriföretag kan få mer kunskap om sin process och därmed optimera den ytterligare.

För att nå sitt mål inom ASIS ska de tre forskargrupperna fokusera på tre områden: energiförsörjning genom energiskördning, energieffektiv bearbetning av data i sensornoden samt  deterministisk trådlös kommunikation i realtid.

–  Deterministisk kommunikation i trådlösa nätverk behövs för en säker och tillförlitlig processtyrning, förklarar Johan Åkerberg på ABB Corporate Research.

ABB Corporate Research är, liksom Bosch Rexroth i Mellansel och Shortlink, en av flera  företagspartners i projektet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)