JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Den starka dollarn, stora lager och att vi slutat köpa nya persondatorer gör att halvledarmarknaden inte kommer att växa mer än 4 procent i år. Därmed landar den på 354 miljarder dollar i år, enligt analyshuset Gartner.
– Sänkningen jämfört med prognosen från förra kvartalet beror på de tre faktorerna som tillsammans ger en kraftig motvind för halvledarmarknaden under 2015, säger Bryan Lewis på Gartner i ett pressmeddelande.

Den starka dollarn får tillverkare av slutprodukter liksom köpare av dessa att fundera över sina strategier. Man kan förvänta sig prishöjningar i Europa eller att priset behålls intakt men att produkten inte kommer med lika många funktioner som tidigare.

Konsumenterna kommer att fundera en extra gång innan de slår till, köpa en billigare modell eller nöja sig med vad de har.

Tittar man på tillämpningsområden är det fortfarande smartmobiler, flashdiskar och ultralätta datorer som vi inte kan få nog av, medan de traditionella datorerna går tillbaka. Att Microsoft slutade supporta Windows XP gav en skjuts åt datorsegmentet i fjol medan konsumenterna är mer avvaktande till att uppgradera till Windows 10.

Av de olika komponenterna är DRAM-markanden som vanligt en berg-och-dalbana. Från att ha växt med 32 procent i fjol blir det bara 7,9 procent i år och redan nästa år spås området backa med 20,2 procent. Det är visserligen mycket men ändå klart mindre än vad Gartner förutspådde för tre månader sedan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)