JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Everlight och Nichia fäller varandras patent

Två av Nichias patent på vita lysdioder är inte giltiga i USA. Det konstaterar Everlight nöjt efter ett domstolsutslag i Michigan. Men Nichia är också nöjt efter att samma domstol ogiltigförklarat ett patent som Everlight har exkusiv licens till.
Striden gäller patent på teknik för vita lysdioder.

Våren 2012 bad Everlight en domstol i Michigan och en domstol i Tyskland att ogitligförklara Nichias USA-patent nummer 5998925 and 7531960. Båda rätterna har nu hörsammat denna begäran. Patenten handlar om att använda YAG-fosfor för att omvandla ljuset från en blå lysdiod till vitt ljus.

Tyskland deklarerade Nichias patent som ogiltiga i september och lät Nichia betala rättegångskostnaderna. Nu slår också en domstol i Michigan fast att patenten är självklara, omöjliga att tillämpa eller både och.

Nichia planerar att överklaga beslutet i Michigan – som togs av en jury – och säger sig vara hoppfull om ett annat utslag.

Samtidigt kan Nichia meddela att även ett av motpartens patent ogiltigförklarats, av samma rätt. Det gäller USA-patent 6653215 som tillhör Emcore, men som Everlight har exklusiv licens på. Domstolen fann i februari att tekniken i patentet var självklar i ljuset av redan känd teknik, och den domen har nu hållit för ett överklagande.

Nichia meddelar även att det till sist lyckats avstyra en fem år gammal attack från patenttrollet Bluestone efter ett domslut i Kalifornien.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)