JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Svenska studenter i IEEE-final

En antenn som oberoende var den placeras på kroppen kan övervaka hjärtrytmen på en människa har utvecklats av fem teknologer på Lunds Tekniska Högskola. Konstruktionen är så intressant att Lundastudenterna knipit en av tre finalplatser i en tävling arrangerad av IEEE Antennas and Propagation Societys (AP-S).
IEEE:s tävling går ut på att studenter ska skapa ett batteridrivet energisnålt kroppsnära nät, så kallat Body Area Network (BAN).

Gerhards Grabbar heter det svenska teamet som i juli åker till Kanada för att tävlar om en seger i IEEE:s  konstruktionstävling med fokus på antenner. Teamet består av Alexander Israelsson, Hampus Månefjord, Edvard Johansson, Georg Wolgast och Casimir Ehrenborg (fr vänster i bilden ovan), som alla studerar på teknisk fysik och teoretisk elektroteknik på Lunds Tekniska Högskola.
Det svenska teamet har byggt en antenn som är optimerad för kroppsnät där de med en bärbar enhet kan mäta och övervaka en persons hjärtrytm (EKG) samt skicka mätdata via nätet till personens mobiltelefon där informationen sedan kan lagras och bearbetas.

Mätenheten består av elektroder, EKG-sensor, en styrkrets, bluetoothtransciever, en Android-smartphone med egenutvecklad app samt en egenutvecklad billig ytvågsantenn tillverkad i koppar och glasfiberlaminat. Bluetooth-LE standarden har valts för sin låga strömförbrukning, medan antennen konstruerats för att  effektivt kunna överföra rf-signalen i samspel med kroppen.

Systemet fungerar så att mobilen plockar upp bluetooth-signalen och presenterar ett EKG på telefonens skärm. I mobilen kan sedan signalen analyseras för olika ändamål för att sedan även skickas vidare.

Visionen är att systemet i framtiden ska användas för att rädda liv hos människor med hjärtfel genom att det i god tid varna för kommande akuta situationer. Appen kan exempelvis utvecklas vidare för att skicka informationen vidare till läkare, ambulans eller annan hjälp.

IEEE:s tävling går av stapeln den 21 juli i kanadensiska Vancouver.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)