JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Placera ett rör med små hål – tänk blockflöjt! – mellan mobilens högtalare och mikrofon. När användaren täcker olika hål låter ljudet annorlunda och kan styra ett gränssnitt. Det är en av de idéer som utforskas i projektet Acoustruments. Tanken är att användaren ska kunna 3d-printa egna skräddarsydda rör som använder akustik för att styra mobilen.
Rören kan 3d-printas skräddarsydda för olika tillämpningar.
Elektroniktidningen berättade i förra veckan om hur telefonens högtalare och mikrofon kunde få mobilen att fungera som fladdermusens ekolod. Acoustruments presenterar nu ytterligare ett sätt att trolla fram nya funktioner ur mobiltelefonens mikrofon och högtalare.

Precis som ekolodet är Acoustruments gränssnitt tänkt att arbeta ovanför det hörbara området. Det för alltså inget oväsen och kan  teoretiskt arbeta parallellt med mikrofonens och högtalarens vanliga funktioner.

Fingrarna är ju redan det som vi använder för att kommunicera med våra mobiler, konstaterar forskarna. Dra fingret över röret från den ena änden till den andra så täcks ett hål i taget och du kan bygga en dragregel. Eller så kan du använda enskilda hål som tryckknappar.

Acoustruments har demonstrerat hur tekniken kan ersätta andra sensorlösningar för att skilja mellan att mobilen ligger på bordet, att användaren tar ett foto och att användaren håller den mot örat. Här har man lagt ett mjukt rör runt telefonens periferi. Akustiken ändras när man klämmer på röret.

Gränssnittets funktion bestäms av programvara och av rörets akustik. Akustiken kan man leka med på tusen sätt – hål, tjocklek, ventiler, stängbara extrarör, luftgap. En sätt att bygga ett rattreglage är att  perforera ratten i sidan så luftströmmen passerar olika hål när  man vrider på ratten.  

Genom att låta en lite kula rulla i röret får du en tilt-sensor som fungerar som en dragflöjt. Och självklart kan du bygga en trycksensor: låt ljudet passera en sluten  behållare som mjuk nog att påverkas av ändrat lufttryck.

Det fina med ett akustiskt gränssnitt av det här slaget är att den är fri från elektronik. Det behöver inga batterier och kan i princip skrivas ut i en 3d-skrivare, och i otaliga varianter för olika syften.

Acoustruments är ett samarbetsprojekt mellan Carnegie Mellonuniversitetet och Disney Labs.

Klicka för större bild:


Källa: Wired, Acoustruments
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)