JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Förra veckan skrev Reuters att Avago funderade på att köpa Xilinx, Maxim eller Renesas. Nu avslöjar Wall Street Journal att företaget har långt gångna planer på att lägga ett bud värt uppåt 35 miljarder dollar på Broadcom.
Om Avago köper Broadcom ser det ut att bli den överlägset största affären i halvledarbranschen någonsin, och en affär som skapar en ny maktfaktor på kretsar till smartmobiler, surfplattor och andra konsumentprodukter. Företaget skulle också bli starkare på bland annat nätverksprodukter.

Avago skapades som en avknoppning från Agilent år 2005 och börsnoterades 2009. Det är en förhållandevis liten halvledartillverkare med en omsättning på 4,3 miljarder dollar i fjol. Broadcom är betydligt större med sina 8,4 miljarder dollar.

Det pågår en snabb konsolidering i halvledarbranschen som visserligen är lönsam men där tillväxten gått från tvåsiffriga tal till ensiffriga av det lägre slaget. Broadcom växte exempelvis bara 1,5 procent i fjol.

Ett sätt att få fart på tillväxten är att köpa konkurrenter. Enligt Thomson Reuters uppgick affärerna i fjol till 31 miljarder dollar. Några av de större var Avagos köp av LSI för 6,6 miljarder dollar, Cypress köp av Spansion för 4 miljarder dollar, Infineons köp av International Rectifier för 3 miljarder dollar och Qualcomms köp av Cambridge Silicon Radio för 2,5 miljarder dollar.

Årets hittills största affär är NXP:s köp av Freescale för 16,7 miljarder dollar och så har det en längre tid snurrat rykten om att Intel vill köpa Altera i en affär som är i samma storleksordning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)