JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Telefonprocessorn Helio X20 innehåller tio cpu-kärnor och använder Arm:s snabbaste 64-bitarskärna A72. Dessutom delar den upp de tio kärnorna i  tre kluster för att kunna växla ännu noggrannare mellan prestanda och strömsnålhet än den Big-little-modell i två kluster som används idag. Dessutom har den ett LTE Cat 6-modem.
Helio X20 har två Cortex A72-kärnor som körs i 2,5 GHz, fyra Cortex A53-kärnor som körs i 2,0 GHz och ytterligare fyra Cortex A53-kärnor som körs i 1,4 GHz.

Här finns också ytterligare beräkningsresurser i form av Arms grafikkärna Mali-T880 MP4 klockad till 700 MHz.

Poängen med att blanda olika stora kärnor med olika frekvenser i samma processor är att kunna växla mellan hög prestanda och låg energiförbrukning. X20 kan göra detta med ännu högre precision än dagens dubbelklusterversioner, som i Arms version kallas Big-little.

Mediatek liknar det vid att byta från en tvåväxlad till en treväxlad cykel och hävdar att man med den uppgraderingen sparar 30 procent av energin.

Tri-Cluster kallar Mediatek sin teknik, eller ”Max.Mid.Min”. Den grannlaga uppgiften att fördela programtrådar på de tre klustren och deras individuella kärnor sköts av Mediateks algoritm Corepilot, nu uppgraderad till version 3.0.

Det finns förresten ytterligare en cpu på processorn. Den är inte så hårt integrerad med de övriga, men ger också den ett bidrag också till strömsnålheten. Det är en Cortex M4-kärna som sköter ljuduppspelning och röstaktivering när telefonen är i viloläge.

Processorn stöder att man använder två stycken kameror som 3D-sensor. Detta kan utnyttjas för att snabbt ställa in skärpedjup. Den stöder också en bildväxlingsfrekvens på 120 Hz.

LTE-modemet är av kategori 6 och av den typ Mediatek kallar Worldmode, vilket betyder att den stöder alla de stora standarderna. Phonearena påpekar att processorn saknar stöd för LPDDR4 RAM, vilket både Samsung och Qualcomm har, och att Qualcomm redan stöder LTE Cat 9.

Provexemplar ska komma under tredje kvartalet, och enligt mediatek kommer processorn sitta i produkter i butikshyllan innan året är slut.
 
X20 är ett nytt varumärke. Processorn kallas också MT6797. Den tillverkas i 20 nm.

Företagets tidigare toppmodeller är MT6595 med 32-bitars Cortex A17-kärnor och MT6795 med åtta Cortex-A53-kärnor. Den senare används av HTC and Meizu.

Att Mediatek skulle släppa en processor med fler än åtta kärnor ryktades redan i januari.

Dagens ledande tillverkare av processorer för  de vassaste smarttelefonerna är Qualcomm. Mediatek inledde sin bana med att tillverka för lågprismarknaden. Företagets marknadschef är Johan Lodenius från Linköpingsavknopparen Coresonic som Mediatek köpte år 2012 efter att ha varit en viktig kund.

Källor: Elektroniktidningen, Mediatek, Phonearena, Linley Wire
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)