JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
I maj tog första etappen av Metis slut, EU:s stora 5G-projekt. Nu är det dags för en fortsättning och precis som tidigare är det Ericsson som håller i tyglarna.
5G SKA GE:
•1 000 gånger högre ­datavolymer per ytenhet
•10 till 100 gånger fler ­upp-
kopplade enheter
•10 till 100 gånger högre ­
datatakter för slutanvändare
•10 gånger längre batteriliv för energisnål kommunikation för maskiner
•5 gånger kortare tidsfördröjning (End-to-End latency)
Tusen gånger högre kapacitet och 50 miljarder uppkopplade apparater. Det är två av kraven på 5G-tekniken som förväntas ta över efter LTE år 2020. Hur den underliggande tekniken ska se ut är en fråga som just nu sysselsätter forskare och företag runt om i världen.

EU:s flaggskeppsprojekt Metis, ”Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty (2020) Information Society”, tog slut i maj och hade en budget på 27 miljoner euro. Metis-II är betydligt blygsammare med sin 8 miljoner euro och samlar 23 parter.

Samtidigt är projektet snarare globalt än europeisk eftersom deltagarna kommer från i stort sett hela världen. Förutom Europa innebär det USA, Kina, Sydkorea, och Japan.

Projektet samlar deltagare från både tillverkare och operatörer liksom forskare. Målet är att ta fram koncept för radioaccessen liksom en plan för vilket spektrum som behövs.

Ericsson är också koordinator för EU-projektet mmMagic (Millimetre-Wave Based Mobile Radio Access Network for Fifth-Generation Integrated Communications). Målet för detta projekt är att utveckla koncept för radioaccess på högre frekvenser än vad som används idag. I praktiken innebär det frekvenser från 6 GHz upp till 60 GHz.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)