JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Texasbolag köper Opalum

Kistaföretaget Opalum, vars algoritmer förbättrar ljudet i produkter med extremt begränsat utrymme, köps av det amerikanska halvledarföretaget Cirrus Logic. Den svenska tekniken har bland annat licensierats ut till kinesiska mobiltillverkare som Xiaomi och Oppo, liksom koreanska LG.
Opalum är sprunget ur Linköpingsföretaget Actiwave – som utvecklat en algoritm som förbättrar ljudåtergivningen i olika högtalarsystem. Tekniken är baserad på forskningsresultat från Linköpings universitet.

Dotterbolaget Opalum startades med uppgift att skala ner tekniken för att sedan licensiera den till mobiltelefontillverkare. Under de senaste åren har företaget skrivit licensavtal med flera viktiga företag i den branschen. Bland annat använder Xiaomi Opalums algoritmer i sina produkter Mi Note och Mi Note Pro.

Nu köper Austinföretaget Cirrus Logic, som bland annat utvecklar ljudkretsar för mobiler, det svenska innovationsföretaget för en okänd summa pengar.

– Det är lite som att sälja sin bebis, men Cirrus blir ett väldigt bra hem för tekniken. Utvecklingen och hela teamet blir kvar i Kista och kommer att få mer resurser, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare av Opalum, till nyteknik.se
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)