JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Chalmers har recept för säkrare bilar

En färsk doktorsavhandling från Chalmers beskriver hur bilar ska kunna skyddas från dataintrång under drift och mjukvaruppdateringar.
De flesta nya premiumbilar är idag uppkopplade, till exempel för fjärrstyrning av lås och värme via mobilen. Och det är bara början, framtida fordon kommer att hålla avstånd och hastighet, och bromsa vid korsningar eller andra hinder via kommunikation med andra bilar och via Internet.

Det finns risker med detta. I ett uppmärksammat fall i somras visade forskare att de kunde hacka en bil via mobilnätet, vilket ledde till att Fiat-Chrysler kallade in 1,4 miljoner bilar för en mjukvaruuppdatering.

Pierre Kleberger har i sin doktorsavhandling gått igenom de befintliga kommunikationsprotokollen i bilar och föreslår protokoll för att skydda systemen mot intrång, och för att göra säkra programuppdateringar på distans.

– Varje öppen kommunikationsväg är en tänkbar risk för intrång, men genom att designa datorarkitekturen på rätt sätt från början, med flera lager av skydd, kan riskerna minimeras, skriver Chalmers universitet i ett pressmeddelande.

Avhandlingen heter On Securing the Connected Car och presenterades den 25 september.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)