JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Det svenska öppna modelleringsspråket Modelica har genererat programkod som styr en tiondel av den tyska energiproduktionen. Det framkom vid konferensen Modelica2015 som hölls i förra veckan i Versailles.
Programvaran som används, Openmodelica, är öppen källkod och är till största delen utvecklad vid Linköpings universitet.

Användaren är ABB som tog Openmodelica i bruk när man i augusti genererade ny programkod för att styra och samordna 5000 MW tysk elproduktion på sekundnivå. En av utmaningarna är mångfalden bland elproducenterna – upp till 1500 MW kommer från drygt 2500 små sol- och vindkraftverk som samordnas till att fungera som ett större kraftverk.

Peter Fritzson, professor vid Linköpings universitet och ledare för Openmodelica-projektet, är glatt överraskad, enligt ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

– Det är oerhört glädjande att vår programvara används för energieffektivisering, speciellt för samordning och styrning av förnybar energi från sol och vind.

– Openmodelica är generellt användbar vid utveckling och drift av produkter, men även för så kallad världssimulering, där man räknar på olika scenarier för världen och för våra mänskliga samhällens fortsatta utveckling, säger Peter Fritzson.

Utvecklingen av Openmodelica stöds av ett internationellt konsortium av 45 företag och universitet. Det används också som bas för forskningen om nya metoder och verktyg i forskningsprojekt stödda av bland annat Vinnova och EU.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)