JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Tektronix kompletterar med 50 GHz

I mars släppte Tektronix en helt ny oscilloskopfamilj med 70 GHz bandbredd. Nu kompletterar företaget med en billigare modeller som har 50 GHz bandbredd.
DPO70000SX ser inte ut som andra topposcilloskop. Det är en förhållandevis kompakt ”låda” med en liten skärm men saknar både knappar och vred. Tanken är att instrumentet ska vara så litet att det kan placeras nära testobjektet, vilket ger kortare anslutningskablar och därmed lägre brus (länk).

Dessutom förväntas användaren ha en separat skärm av det större slaget plus tangentbord och mus.

I mars lanserades en modell med två kanaler och en bandbredd på 33 GHz. Samplingshastigheten är 100 GSa/s. När bara en kanal används dubbleras bandbredden till 70 GHz och samplingshastigheten blir 200 GSa/s.

Nu kommer en bantad och därmed billigare modell med 23 respektive 50 GHz bandbredd beroende på om två eller en kanal används. Bägge modellerna samplar med 100 GHz på två kanaler, vilket ger 200 GHz med en kanal.

Tektronix trycker på att instrumenten har bäst prestanda i klassen, vilket innebär lägst brus och högst antal effektiva bitar.

Den låga brusnivån kan härledas till den asynkrona interleavingen i tidsdomänen (ATI) som Tektronix patenterat. Signalen delas upp i två kanaler som samplas separat för att sedan interleavas. Enligt Tektronix ger det bättre signalkvalitet än att dela upp signalen i två kanaler, blanda ner den ena, digitalisera bägge kanalerna och sedan interleava.

För den som behöver bygga system med många kanaler är Ultrasync en intressant funktion. Med en klockreferens på 12,5 GHz och en dedicerad triggerbuss gör Ultrasync det möjligt att koppla ihop flera oscilloskop till ett synkroniserat datainsamlingssystem.

DPO70000SX med 50 GHz bandbredd och ATI börjar på 290 000 dollar medan ett system med två enheter går på 435 000 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)