JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Ett oberoende testlabb rapporterar att teveapparater från Samsung drar mindre energi under testförhållanden än vad de gör under verkligt tevetittande. Samsung nekar till fusk.
Efter avslöjandet om att Volkswagen lurat miljömyndigheter att godkänna 11 miljoner dieselbilar som inte uppfyller utsläppskraven, sätts nu ljuset på fler branscher.

Enligt det oberoende testlabbet ComplianTV drar Samsungs teveapparater i Europa mindre energi när de utsätts för energitestproceduren än under vardaglig användning. ComplianTV misstänker att detta beror på att Samsung medvetet manipulerar testproceduren att ge bättre resultat än teven är värd.  De ”gav intryck av att de detekterade testsituationen”, skriver ComplianTV i en rapport.

Den misstanken styrks av att svenska Energimyndigheten hävdar att det finns teveapparater på marknaden som uppenbarligen känner igen testmaterialet som används för energimärkning och reagerar genom att sänka ljusstyrkan på teven. Energimyndigheten pekar inte ut Samsung.

ComplianTV hävdar inte att Samsung begått ett brott.

– Samsung möter lagens bokstav, men inte dess anda, säger ComplianTV:s chef Rudolf Heinz till tidningen The Guardian.

Efter rapporterna, som även kommer från andra EU-länder, har Europeiska kommissionen lovat att undersöka anklagelser om fusk. Man funderar också över att göra det tydligt att teveapparater och andra konsumentprodukter inte får ha speciell styrning som aktiveras när de energitestas. Dessutom har man föresatt sig att undersöka om motsvarande problem finns i andra konsumentprodukter.

Samsung nekar till att ha konstruerat teveapparater i avsikt att lura energideklarationer. Företaget medger att apparaterna reducerar ljusstyrkan när en viss typ av innehåll visas på skärmen, men att detta sker alltid, inte bara under testförhållanden.

Företaget hävdar också att det videomaterial som används under energitestet är representativt för verkligt teveinnehåll.

Det EU-finansierade oberoende testlabbet ComplianTV ägnar sig åt att följa upp energimärkningen av teveapparater. ComplianTV är en samarbete mellan flera europeiska testorganisationer. Labbet adresserar vad det anser vara ett problem: att dagens energideklarationer är självdeklarationer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)