JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Shasta och Mojave är namnen på den första CPU-kärnan och den första SoC-konstruktion som släpps av amerikanska Soft Machines.  Precis som när företaget presenterade sin nydanande arkitektur VISC för ett år sedan, släpps nyheten på Linley Processor Conference.
Iden med arkitekturen VISC är att lägga virtualiseringslager ovanpå trådar och cpu:er. På så sätt säger sig Soft Machines effektivt kunna skala upp och ner beräkningskraften dynamiskt  genom att snabbt allokera cpu-kärnor och trådar istället för att på klassiskt manér justera processorfrekvensen.

Nettoeffekten ska enligt Soft Machines bli högre prestanda och högre prestanda per watt än dagens server- och mobilprocessorer. För Shasta kan Soft Machines nu hänvisa till Spec2006-provkörningar som sägs visa detta.

64-bitarskärnan Shasta visar upp två virtuella trådar för operativsystemet och har två fysiska cpu:er med 1 Mbyte L2-cache vardera. Den ska kunna klockas upp till 2 GHz i en 16 nm FinFET-process och har en intern databuss på 256 bitar.

Shasta kan konfigureras som en SMP-processor. Virtualiseringen har som sidoeffekt att Shasta kan köra programkod även för andra arkitekturer.

Systemkretsen Mojave ska kunna täcka in spannet från kraftfulla IoT-processorer till serverprocessorer. Den använder två Shasta-cpu:er, det vill säga sammanlagt fyra cpu-kärnor. Resten av SoC-konstruktionen överlämnas åt kunden.

Soft Machines erbjuder själv IP-kärnor till Mojave för 1–4 kanaler DDR4 på upp till 3200 MT/s, systemcache på upp till 8 Mbyte, skärmgränssnitt för upp till 4K och gränssnitt för 20 MP-kamera.

Dessutom samarbetar man med brittiska Imagination om att kunna integrera dess nästa generations grafikkärnor.  I mitten av 2016 ska det finnas en tapeout av en Mojave-SoC med Imaginationgrafik.

Partnerprodukter på VISC-kärnor kommer att annonseras i mitten av 2016.

Generationerna efter Shasta och Mojave heter Shasta+ respektive Taberna. Shasta+ ska lanseras år 2017 med upp till fyra virtuella kärnor för en 10 nm-process. Taberna använder Shasta+-kärnor.

Efter Shasta+ kommer Tahoe år 2018 med upp till åtta virtuella kärnor i 10 nm.

Läs vad vi skrev om VISC i fjol (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)