JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Drygt 4,7 miljoner kronor får svenska Greater Than från Energimyndigheten för att utveckla och lansera två nya tjänster som ska leda till energieffektivare körning. I över tio år har företaget lagrat data och utvecklat algoritmer kring förarbeteende och dess påverkan på bränsleförbrukning.
– Greater Than AB har en unik mängd lagrad data och kunskaper om förarbeteende som gör det möjligt att utveckla intressanta tjänster kring bränsleeffektiv körning, säger Markus Berglund, affärsutvecklare på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 har företaget samlat på sig data motsvarande 22 000 000 förarprofiler i alla tänkbara trafiksituationer, däribland mer än 1500 olyckstillfällen. Hittills har företaget utvecklat ett system som lett till att det går att nå en bränslebesparing på 15–25 procent.

Närmast ska två nya tjänster utvecklas och lanseras med stöd från Energimyndigheten. Det handlar dels om en fordonsförsäkring med en betalningsmodell som premierar bränsleeffektiv körning, dels en karttjänst för bränsleeffektiv ruttplanering.

– Fordonsförsäkringen utmanar försäkringsbolagens traditionella sätt att bedöma risk. Modellen kan skaka om marknaden för fordonsförsäkringar på ett sätt som innebär att fler och fler fordonsägare av kostnadsskäl väljer försäkringar som premierar säker och bränsleeffektiv körning, förklarar Markus Berglund.

Karttjänsten är i sin tur tänkt att hjälpa användaren att välja färdväg baserat på förväntad bränsleförbrukning. Tjänsten tros kunna vara ett intressant komplement för leverantörer av karttjänster, som annars baserar vägvalet på beräknad tid, distans och aktuell trafiksituation.

Stödet från Energimyndigheten är i form av ett bidrag med begränsat royaltyåtagande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)