JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Den franska operatören Orange startar LoRa-baserade nät för IoT-tjänster under första kvartalet nästa år i 17 städer. Parallellt ska företaget tillsammans med Ericsson testa en förbättrad variant av GSM och LTE för IoT-tillämpningar i tre städer.
Orange har ett mycket ambitiöst mål när det gäller IoT, företaget vill att området ska omsätta 600 miljoner euro redan år 2018. Vilken eller vilka tekniker som företaget ska välja är inte avgjort. Två kandidater som mycket väl kan komma att samexistera är LoRa och mobilnäten.

LoRa utvecklades ursprungligen av halvledartillverkaren Semtec men är idag en öppen standard för långsam och energisnål kommunikation över stora avstånd.

Orange håller på att bygga nät i Angers, Avignon, Bordeaux, Douai och Lens, Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Nice, Paris, Rennes, Rouen, Toulon, Toulouse och Strasbourg som ska tas i drift under första kvartalet nästa år.

Samtidigt startar operatören ett samarbete med Ericsson kring IoT över GSM- och LTE-nät. Tanken är att bara behöva uppgradera infrastrukturen med programvara som i kombination med nya modemkretsar kan ge en förbättring av räckvidden på 20 dB, det vill säga upp till sju gånger.

Därmed blir det enklare att koppla upp exempelvis energimätare som ofta sitter i källare med dålig mottagning.

I försöket med Ericsson är det 900 MHz-bandet som används medan modemkretsarna kommer från Sequans. Även om inget sägs i pressmeddelandet ser de ut att vara av typen LTE Kategori 0 med en datatakt på 1 Mbit/s och halv duplex. Stöd för Kategori 0 kommer i Release 16B av Ericssons mjukvara som släpps om ett drygt halvår.

Försöken ska starta mot slutet av nästa år och en kommersiell lansering kan ske året därpå.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)