JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF


Frekvenser på 60 GHz eller mer kommer att bli vardagsmat när 5G slår igenom om några år. Hittills har det varit förhållandevis svårt och dyrt att experimentera så högt upp i frekvens, ett förhållande som National Instruments vill ändra på med ”mmWave Transceiver System”, en verktygslåda som innehåller all nödvändig hård- och mjukvara.

NI mmWave Transceiver System är en komplett sändtagare för E-bandet, det vill säga 71–76 GHz. Realtidsbandbredden är hela 2 GHz och den maximala uteffekten är 25 dBm. Sändtagaren består av ett antal PXIe-kort som tillsammans med en extern mm-vågsenhet kan konfigureras som en komplett transceiver och fungera som en accesspunkt för en användarenhet.

Förutom PXIe-korten och den externa mm-vågsenheten släpper NI tillhörande mjukvara som innehåller hela det fysiska lagret inklusive källkoden för kanalkodningen. Allt kommer som ett Labview-virtual instrument (VI). I och med att källkoden är tillgänglig blir det lätt att göra ändringar och att snabbt testa olika idéer.

Mjukvaran kan också används med annan hårdvara än NI:s egen, vilket bland annat gör det möjligt att experimentera i ett bredare frekvensområde än 71–76 GHz.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)