JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

fathom

Artificiellt intelligent USB-pinne

Allt som har en USB-ingång kan addera AI-tekniken deep learning som turbo med hjälp av en USB-nyckel från irländska Movidius.

Fathom Neural Compute Stick heter USB-pinnen, som innehåller Movidius bildanalysprocessor MA2450 som i likhet med alla processorer (eller VPU:er som Movidius kallar dem, visual processing units) i Myriad 2-familjen  innehåller en hårdvaruimplementation av ett artificiellt neuronnät.

fathom  Movidius AI-chip Myriad 2 har hittills sålts i en miljon exemplar

Det betyder att deep learning- och andra neuronnätsalgoritmer kan exekveras med högre prestanda, i större konfigurationer och med lägre strömförbrukning – i detta fall högst en watt vilket betyder att stickan inte behöver egen strömförsörjning.

USB-stickan kan fungera som en utvecklingsplattform på en pc, eller så kan den pluggas in i USB-porten på exempelvis en flygande drönare och användas skarpt. Prestandan för ett visst 22 lager djupt neuronnät kallat Googlenet (GoogLeNet) är 15 inferenser per sekund i 16 bitars flyttalsprecision.

Den mjukvaruplattform i vilken stickan ingår kallas Fathom och kan använda neuronnät definierade  i AI-utvecklingsprogramvarorna  Caffe och Tensorflow.

Stickan tillverkas inledningsvis i bara 1000 exemplar, så det gäller att hänga på låset hos Movdius om du vill ha en. Nästa vecka har du kanske chansen om du besöker Embedded Vision Summit i Santa Clara, Kalifornien där den ska demonstreras.

Movidius vision är att sprida sin neuronnätsaccelerator så långt ut i noderna i IoT-nätet som möjligt. Varje mobilprocessor, smartklocka och elektronisk accessoarer ska helst ha ett Movidiuschip. Därmed ska IoT-noderna inte behöva skicka sina data till molnet för AI-analys, utan kunna utföra analysen på plats.

– Inom en mycket snar framtid kommer konsumenter att börja få stifta bekantskap med överraskande smarta tillämpningar och produkter, lovar Movidius vd Said Remi El-Ouazzane.

Movidius har hittills fått beställningar på en miljon Myriad 2-processorer. Företaget har ett samarbete med Google, som är en flitig användare av deep learning.

Deep learning används idag bland annat för bildtolkning, talförståelse och fordonsnavigering.

Intel Quark är en annan processor som har ett inbyggt neuronnät.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)