JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

aptive Teknik som höjer kvaliteten på befintliga skärmar och kameror, och teknik som känner igen objekt i bilder – det är vad brittiska Arm får med köpet av likaledes brittiska Apical. 350 miljoner dollar är prislappen.

Apicals produkter sitter redan idag i 1,5 miljarder smarttelefoner och ytterligare 300 miljoner konsumentprodukter, som kameror och pekplattor. Spirit, Assertive display och Assertive camera är de tre heta produkterna.

Assertive display har fått ett stort genomslag de senaste åren eftersom den så dramatiskt höjer kontrasten på skärmar i dagsljus, motsvarande att höja ljusstyrkan 50 gånger, enligt Apical. Knepet är att jobba intelligent på pixelnivå och inkludera modeller av mänskligt seende.

Qualcomm använder Assertive display i smarttelefonplattformar och Samsung lanserade en laptop i januari. Energiförbrukningen höjs inte. Den går tvärtom ner. En kund har enligt Apical rapporterat halverad energiförbrukning.

Produkten Spirit gör bildanalys av råa videodata och kan till exempel identifiera huvuden och händer. Det är produkter av detta slag som hjälper din mobilkamera att fokusera automatisk på rätt objekt i bilden.

I en demonstration där en Spiritkärna snurrar i en Zynq-FPGA hävdar Apical att den kan följa hundra huvuden i bilden i realtid, 30 bilder per sekund. Tekniken är dessutom skalbar till fler huvuden, det är den valda upplösningen 60 x 60 punkter för storleken på ett huvud som sätter gränsen.

Produkten Assertive Camera ökar dynamiken och minskar bruset i kamerabilder. Den gör exempelvis så att det går att få bra ljus på ett objekt som fotograferas i motljus, dessutom utan att färgerna i bilden blir fel.

Arm är den marknadsdominerande leverantören och licensieraren av cpu-kärnor till mobilprocessorer. Dessutom säljer företaget kompletterande kärnor för till exempel grafik och video. Apicals produkter sorteras in i Arms Mali-familj av kärnor för video, grafik och skärmteknik.

Arm försöker bredda sin marknad bortom telefonerna. Smart bildbehandling är en högaktuell nisch med tillämpningar inom fordon, säkerhet, robotik, smarta byggnader, industri och handel.

Förarlösa bilar och säkerhetssystem är de två tillämpningar företagen lyfter fram mest när de annonserar köpet.

Apical grundades 2002 och har cirka hundra anställda med huvudkontoret i Loughborough.

Det har under de senaste 25 åren tillverkats 86 miljarder chips innehållande kärnor från Arm. Den klassiska produkten är cpu-kärnor men i fjol säger sig Arm för första gången även ha skeppat fler grafikkärnor än den tidigare marknadsledaren Imagination.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)