JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas Mips-kopia nu som prototyp
Den kinesiska risc-processorn Dragon finns nu som prototyp, kallad Godson-1A.
- Vi befinner oss i testfasen, säger Zhimin Tang, projektchef för Dragon på Institutionen för datateknik på kinesiska vetenskapsakademin.

Planen är att Dragon ska börja produceras under 2003 och användas i bland annat nätverksutrustning som brandväggar och routrar. Andra tillämpningar som nämns är så kallade nätverksdatorer, och processtyrning inom industrin.

Det kinesiska företaget Shuguang Tanyan utvecklar dessutom en serverarkitektur runt Dragon, kallad Soaring Dragon, som ska köras under Linux.
Utvärderingen av prestanda pågår fortfarande.

- För de testfall vi gjort ligger prestanda i nivå med en SGI O2-arbetsstation med en MIPS R5000-processor, säger Zhimin Tang.
nationell satsning

Det betyder att prestanda efter vad vi vet nu ligger cirka fem år efter den bästa risctekniken. Moderkortet kommer att få ett cacheminne vilket kan komma att höja prestanda.

- Det som är unikt med Kinas annonsering är den nationella satsningen som ligger bakom, inte processorn i sig själv, säger Erik Hagersten, professor i datorarkitektur på Uppsala universitet

- Jag tror att en grupp svenska studenter mycket väl skulle klara av att bygga en processor i klass med denna. Men det kan vara ett viktigt steg för Kina, säger Erik Hagersten.

Halvledarindustrin i Kina befinner sig i stark tillväxt, både vad gäller efterfrågan och produktion. Men fortfarande är nästan alla komponenter i kinatillverkad elektronik importerade.

- Landet behöver egna processorer och annan kärnteknik. Det ger bättre konkurrenskraft och större vinster för kinesiska elektronikprodukter, säger Zhimin Tang.

Bygger på skyddad teknik
Dragons instruktionsuppsättning bygger på licensskyddad teknik från amerikanska processorföretaget Mips.

- Förhandlingarna med Mips kommer att vara avslutade innan massproduktionen påbörjas, säger Zhimin Tang.

Godson-1A är en 32-bitars Mips III-kompatibel riscprocessor byggd i 0,18 μm CMOS med 4 miljoner transistorer.

Den kan klockas upp till 266 MHz. Cacheminnet för instruktioner och data är på 8+8 kbyte. Bussfrekvensen är 50-100 MHz.
Processorn är porterad till operativsystemen Vxworks och Linux.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus