JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 6 juli 2020 VECKA 28
...som skriver på en bok om Kista
Varför just en bok om Kista?
- Därför att det ännu inte har getts ut en samlad bild av Kista i bokform. Det är 30 år sedan det moderna Kista började planeras, så det är verkligen på tiden.
- Själv kom jag med i flyttlasset 1977, till dåvarande Rifa som sedan blev Ericsson Components och senare Ericsson Microelectronics. Jag har varit verksam i Kista sedan dess som skribent och journalist och informatör, och varit med och upplevt teknikutvecklingen och många invigningar. 1970 bodde jag i de nybyggda studentbostäderna i Rinkeby och vandrade nästan dagligen över fältet förbi gårdar och järnåldersfyndplatser, åren innan byggkarusellen sattes igång.

Vad handlar boken om?
- Jag intervjuar personer som haft betydelse för Kistas utveckling. Det är personer från staden, näringslivet, byggföretagen, forskningsinstituten och högskolan, men även enskilda som arbetande, boende, studenter och besökare. Fokus är teknikutvecklingen, för boken ska vara en berättelse om Kistas IT- och telekomutveckling med glimt av omgivande samhällsutveckling, uppburen av citat eller uttalanden. Intervjuer med allt från John-Olle Persson till dagens ledare.
- Dessutom vill jag skildra dagens studenter och framtidskänslan, och visa vilken kraft det finns i Kista. Inte minst att Kista idag är en smältdegel för nyföretagande. Sedan har jag med ett avsnitt om bygdens historia, om vikingatiden och om den tid då Järvafältet var militärt övningsområde.

Vad vet du om Kistas historia?
- Just nu studerar jag förhistorien. Jag har lärt känna f.d. lantbrukaren Bengt Akalla, som lade han ner spaden 1976. Då hade hans förfäder drivit jordbruk på Akalla Gård sedan 1600-talet. Vi vandrar i omgivningarna och jag får tillgång till litteratur om Järva.
- På Oddegatan i Kista, vid Kista Gård, finns en tusenårig runsten som handlar om Egvid, Holmfrid och Jovurfrid. Igelbäcken som rinner genom Kista var en farbar vattenled en gång i tiden, och flöt fram i en bördig dalgång. Det var därför gårdarna växte upp här.
- Själva namnet Kista kommer från ordet kya som betyder fäfålla, och sta betyder ställe, ort eller plats.

När blir boken klar?
- Den blir klar under hösten och troligen kommer jag att ha en medförfattare. Just nu försöker jag få tag i sponsorer. Väldigt många har visat ett stort intresse för boken, men jag inväntar fler konkreta löften om ekonomiskt stöd.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)