JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
I Nürnberg går varje år en rad nischmässor inom elektronik vars popularitet ökar stadigt. De mässorna vill nu locka fler svenskar, både att besöka mässorna och att ställa ut där.
Embedded World, Sensor+Test, PCIM och SMT/Hybrid Packaging är fyra elektronikmässor som varje år går av stapeln i tyska Nürnberg. De är alla världsledande i sina nischer, och har också det gemensamt att intresset från Sverige och övriga Skandinavien hittills varit magert i förhållande till såväl mässornas tyngd som den svenska industrins storlek i de aktuella nischerna.
Fyra elektronikfyllda mässor i Nürnberg

                                      Datum     Antal        Antal     
                                                     utställare  besök
                                                      2007       2007

Embedded World            26-28/2    590        14 000
Sensor+Test                    6-8/5        610        8 700    
PCIM                               27-29/5    300        6 300    
SMT/Hybrid/Packaging    3-5/6        590        24 400   

- Skandinavien är helt klart underrepresenterat hos oss. Det vill vi ändra på, säger Bertold Breckemeier som är presschef på Nürnbergmässan.

Nürnberg slåss om uppmärksamheten med stormässor som Electronica och Productronica i München och CeBit och andra industrimässor i Hannover. Men i stället för dessa mässors bredd och storlek satsar Nürnberg på fokus och hård nischning.

- Det gör våra mässor betydligt effektivare för besökarna. Våra mässor är också i högre grad mötesplatser för ingenjörer och utvecklare - stormässorna är mer för direktörerna och säljarna. Hos oss är det inte ovanligt att en besökare står timvis i en monter och diskuterar teknik med en utställare, säger Udo Weller, mässansvarig för PCIM och SMT/Hybrid/Packaging.

Även 3GSM, numera Mobile World i Barcelona har varit en konkurrent, i första hand till Embedded World. De två har tidigare gått samtidigt, men Embedded World har nu flyttats så den går två veckor senare, i slutet av februari.

Ändå är troligen Embedded World den mest kända i Sverige av de fyra. Mässan är tämligen ny, den gick första gången år 2002, men har utvecklats till vad som troligen är världens största evenemang inom inbyggda system, med cirka 600 utställare och 14 000 besök. Båda siffrorna har dubblerats på tre år.

- Men vi hade bara en svensk utställare i fjol. Vi hoppas förstås på fler framöver, säger Bertold Breckemeier.

Störst av de fyra är SMT/Hybrid/Packaging, en produktionsmässa inriktad på kretskorts- och systemkonstruktion, som lockade nära 25 000 personer förra året. Här finns bland annat en "levande" produktionslina där maskiner och produktionsmaterial från många olika tillverkare samverkar, precis som i de flesta verkliga produktionslinor. Jämfört med jättemässan Productronica försöker denna mässa ge en mer holistisk syn på kretskortsproduktion - här finns fler komponent- och serviceleverantörer och besökarna slipper halvledarproduktionssidan som upptar en stor del av Productronica.

Mest nischad av de fyra torde Sensor+Test vara, med blott 9 000 besök. Det är visserligen störst i världen i denna nisch, men här finns bara sensorer och utrustning för att mäta, testa och producera dessa. Montrarna är med avsikt små, för att hålla ner kostnaderna för utställarna.

- Vi har en del besökare från Sverige, bland annat brukar Volvo skicka några varje år. Men vi skulle gärna se fler, och gärna också några svenska utställare. Svensk sensorteknik är stark, säger Holger Bödeker, vd på organisationen AMA som arrangerar mässan.

En nackdel för oss svenskar är att det inte går några direktflyg till Nürnberg. Besökarna får antingen byta flyg i exempelvis Frankfurt eller Hannover, eller flyga till München och ta tåg eller buss därifrån. Dock påpekar mässledningen att det finns gott om prisvärda hotellrum i staden, till skillnad från många andra mässtäder.

I Sverige representeras Nürnbergmässorna av Inter Trade Marketing, ett företag som också kan hjälpa till med gruppresor och hotellrum på plats i Nürnberg.

- Det är bara att ringa, vi brukar kunna ordna det mesta, säger Hansuno Krisch på Inter Trade.MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)