JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29

Ytterligare 60 miljoner
till Volvos bränsleceller

Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, som ska stödja fordonsindustrin, gör nu sin första investering. Det blir Volvos bränslecellsbolag Powercell som får 60 miljoner kronor vilket kan läggas till de 200 miljoner företaget drog in i somras (länk).
– Vi ser mycket positivt på att få ytterligare en stark finansiell ägare till Powercell. Det gör det möjligt för oss att vara en långsiktig partner i tunga industriella utvecklingsprojekt, säger Per Wassén, ordförande i Powercell Sweden AB och investeringsansvarig på Volvo Technology Transfer i ett pressmeddelande.

Göteborgsbaserade Powercell arbetar sedan ungefär 15 år med att utveckla ett bränslecellsbaserat elverk som kan ge upp till 10 kW. Utvecklingsarbetet har under årens lopp stöttats av Energimyndigheten med cirka 13 miljoner kronor.

Fouriertransforms investering sker genom en riktad nyemission, det vill säga att pengarna går rakt in i bolaget i utbyte mot nya aktier. Genom Volvo Technology Transfer kvarstår AB Volvo som den största ägaren i Powercell Sweden AB, med över 40 procent av aktierna. Övriga ägare är OCAS, Midroc New Technology och Fouriertransform.

Så sent som i början av juli i år gjorde Midroc och OCAS tillsammans med Energimyndigheten och Volvo Technology Transfer en gemensam investering på 200 miljoner kronor i Powercell. En investering som skapar 100 nya arbetstillfällen i Göteborg de närmsta tre åren.

– Vi är i full färd med att bemanna företaget, och vi har fått över 1 000 mycket kvalificerade sökande till våra utannonserade tjänster, säger Per Wassén i ett pressmeddelande.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Powercells teknik i maj (länk).
Av Per Henricsson (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)