JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 22 februari 2020 VECKA 08
I oktober 2005 krävde Ericsson tillsammans med Nokia, NEC, Broadcom, Panasonic och Texas Instruments att EU-kommissionen undersökte och stoppade Qualcomm från vad man kallade orättvist agerande kring WCDMA-relaterade patent. Nu drar Ericsson tillbaka sitt klagomål.
EU-kommissionen har inte ålagt Qualcomm något ändrat beteende, och inte heller utfärdat några böter. Men Ericsson låter sig nöja ändå, och drar nu tillbaka sina krav från oktober 2005 (länk).

Dock har kraven på EU-kommissionen enligt Ericsson resulterat i en fyraårig undersökning som sett till att kunder i Europa inte behöver betala högre priser på grund av Qualcomms agerande. Det säger Ericssons chefsadvokat Nina Macpherson i ett pressmeddelande.

Än viktigare är framgångarna i Korea och Japan, där undersökningar mot Qualcomm dragits igång av respektive lands kommission för rättvis handel parallellt med EU-kommissionens undersökning. I Korea ålades Qualcomm att ändra sitt beteende och utdömde de drygaste böterna i sin historia till företaget. I Japan konstaterades att Qualcomm brutit mot antitrustlagarna, och företaget ålades att upphöra kräva vissa licensvillkor.

Ericsson understryker att man trots tillbakatagandet av klagomålen vidhåller sina mål om en hantering av immateriella rättigheter som är både robust och möjlig att pröva i domstol. Metoden som Ericsson förespråkar kallas Frand, som uttyds Fair, reasonable and non-discriminatory (rättvis, resonabel och icke-diskriminerande). Qualcomm har tidigare sagt att man accepterar Frand-villkoren.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)