JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28
Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, som ska stödja fordonsindustrin, går nu in med 110 miljoner kronor i kiselkarbidföretaget Norstel. Fouriertransform blir därmed störste ägare i kiselkarbidföretaget.
– Norstel har potential att bli en av världens ledande leverantörer av SiC-wafers som är en betydelsefull beståndsdel för en framgångsrik utveckling och produktion av miljövänliga hybridfordon. Investeringen är riskfylld men med en motsvarande hög potential för framgång. Norstel har, genom de senaste årens omfattande och fokuserade och utvecklingsinsatser nått mycket bra resultat som indikerar att Norstel ligger långt fram. Tillsammans med en toppmodern utvecklings- och produktionsanläggning har man skapat en bra bas för en snar marknadsintroduktion. Deras ambition är att bli nummer två eller tre på marknaden, säger Lars-Olof Gustavsson, ordförande för Fouriertransform i ett pressmeddelande.

Fouriertransform köper aktier och konvertibler i Norstel för 10,5 miljoner euro. Bolagets största ägare är idag riskkapitalbolagen Eqvitec, Creandum och Northzone samt Sjätte AP-fonden. Investeringen sker genom en riktad nyemission av aktier och konvertibler. Fouriertransform kommer genom investeringen att bli den största enskilda aktieägaren i bolaget.

Norstel grundades år 2005 för att kommersialisera forskning från Linköpings universitet som bland annat finansierats av Okmetic. Företaget invigde sin fabrik utanför Norrköping i augsti 2006 men kommersialiseringen av den tretumsprocess företaget utvecklat har dragit ut på tiden och början av juni ansökte företaget om rekonstruktion. Sedan starten har företaget förbrukat ungefär 300 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)